Етрополе

ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ ОТБЕЛЯЗА СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА И ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА СЪС ЗАЛЕСИТЕЛНА АКЦИЯ

С чудесна инициатива на 11 април служителите от Общинска Администрация – гр. Етрополе отбеляза подобаващо седмицата на гората, която по традиция се чества в началото на април и световния ден на Земята. Над 600 храста дървовидна ружа и златен дъжд, 34 дървета червен дъб, 130 теменужки и 10 рози бяха посъдени на няколко места в града: в Мемориалния парк, в парк „Езерото”, покрай канала и спортен комплекс „Чавдар”. В инициативата участваха 50 служителя, които с голямо удоволствие се включиха в организираното почистване на кв. 8 и парковете в града.
Растенията бяха осигурени от Държавно горско стопанство – Етрополе и Никола Рахнев, който дари 34 дървета от вида червен дъб.
Първият организиран Празник на залесяването се провежда на 12 април 1925 г. и е резултат от разбирателството между две министерства – на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти, които със съответните окръжни дават указания за провеждането му. Денят се пада Благовещение, честването започва тържествено с молебен пред храма „Св. Александър Невски“ и завършва „ посаждане на дръвчетата в културите“ в покрайнините на София.
Община Етрополе апелира към гражданите да се радват на природата, която ни заобикаля, да я облагородяват,а да не я погубват, като изхвърлят отпадъците си и изсичат горите.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.