Открита ситуация по Безопасност на движението в ДГ „Слънчице“- Етрополе

На 10.05.2018г. се проведе открита ситуация по Безопасност на движението по пътищата във втора група „Мечо Пух“ на ДГ „Слънчице“-Етрополе на тема: „Как се движа по улицата“, подготвена от старши учител Красимира Кънчева. 
Децата показаха знания за правилата за безопасно пресичане на уличното платно, за предназначението на важния за ежедневието пътен знак „Стоп“ и за светофара. Чрез участие в мултимедийна игра те доказаха на родителите, че се ориентират правилно в различни ситуации на улицата, като определят безопасно или не е дадено действие на участниците в движението- пешеходци и шофьори на моторни превозни средства. Децата пяха песните „Тротоар“ и „Деца на зебрата“, казваха стихчета и изпяха химна на детската градина „Ало, ало, слънчице“.
Изненада за децата беше появата на пътните полицаи от Районно управление на МВР- Етрополе, които изведоха децата пред градината и ги поставиха в реална практическа ситуация. Миглена Сиракова, инспектор детска педагогическа стая, разказа на децата и родителите, че трябва да се грижат за безопасността на децата.
Всяко дете, придружено от родител, пресече улицата на пешеходната пътека. Проектът на старши учител Красимира Кънчва „Внимавай! Пресичай правилно!“ във втора група осъществи взаимодействието на различните институции, на родителите, децата и учителите като участници в един взаимен процес на сътрудничество с главна цел:Безопасност на движението по пътищата,което е и основен приоритет № 2 от Стратегията на Министерството на образованието и науката за изпълнение на Националната стратегия на Република България за подобряване на БДП за периода 2011 – 2020 година.
На следващия ден, въодушевени от срещата с полицаите, децата, заедно с г-жа Кънчева сглобиха от хартия пътен полицай и отново преговориха основните правила.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.