*

През есенно-зимното полугодие зачестяват боледуванията, най-вече сред децата. Повечето вируси причиняват респираторни инфекции. За децата, които посещават колективи (детски градини и училища), е нормално по-честото разболяване.

Но колко често е нормално да боледуват децата?

Във възрастта до 1 година респираторните инфекции са по-редки, около 1-2 годишно. По-честото боледуване е нормално за кърмачетата с по-големи братя и сестри (които са в контакт с повече вируси). 


След 1- до 3-годишна възраст започва период на активно изграждане на имунитет и непосредствена среща с редица вируси. През този период повечето деца се разболяват от 6 до 8 през годината. При повече от 8 инфекциозни заболявания годишно се приема, че детето е често боледуващо и следва да се уточни причината.


Възможно е проблемът да е подлежаща алергия – алергичен ринит, риносинуит, бронхиална астма и др. Наличието на придобит или вроден имунен дефицит, бактериално носителство и др.


В периода от 3 до 5 години заболеваемостта намалява (освен, ако детето тепърва не тръгва на детска градина). Наблюдава се постепен спад в честотата на инфекциозните заболявания.

Как да подготвим децата за зимния сезон?

На първо място може да се вземат някои общи мерки, сред които са изграждането на лични хигиенни навици, избягването на контакт с болни, използването на лични съдове за хранене и пиене и др.

  • Личните хигиенни навици включват на първо място правилното миене на ръцете, както и периодичното им почистване независимо от храненето.
  • Добре е децата да разпознават инфекциозно болните и да избягват контакт с тях, независимо дали това са други деца или възрастни. Могат да се ориентират по честата кашлица, болнавият вид и хремата.
  • По време на хранене и при пиене на вода не се препоръчва размяна на храна и строго трябва да се спазва използването на индивидуалните прибори и съдове.
  • Друга особена препоръка на Американската академия на педиатрите е децата да усвоят „етикета на кашляне“(cough etiquette). При кихане и кашляне по-добрият вариант е да се извърне глава настрани и детето да кихне/изкашля в кърпичка или при лакетната става, вместо директно в ръка. Кихането и кашлянето в ръка спомагат за разпространението на вирусите по всичко което докоснат.
  • Поставянето на противогрипна ваксина е задължително за някои особени групи деца с подлежащи заболявания и препоръчително за здравите деца. Обсъдете с личния лекар на детето възможностите за имунизация. Първичната имунизация включва две дози, които се поставят през интервал от един месец, т.е. важно е навременното поставяне на първата доза, за да се постигне адекватен имунен отговор до началото на епидемията (обичайно обхваща декември и януари).

Източник: www.puls.bg