Етрополе

Поход, кръшни хора и духова музика за Атанасовден в Етрополе

Атанасовден – стар тракийски празник, който е съхранен и запазен във времето от етрополци. Този празник е уникален, възникнал е през второто хилядолетие преди новата ера. Празникът е свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта. Тежка е била зимата на траките по това време, на хората им дотежала тежката борба с природата… Време било да дойде пролетта, зеленина да покрие потъмнялата земя, да повее топъл вятър, да се разлистят дърветата. Това трябвало да се измоли от бог Сабазий – божество почитано като благодетел и дарител на безсмъртието.

И до днес, етрополци отбелязват Атанасовден последната неделя на месец януари. От година на година празникът придобива не само национална, но и международна известност

Честването на празника ще започне още на 26 януари /събота/ с молебен за здраве и благополучие, който ще се извърши от отец Христо и отец Огнян в църква „Свети Архангел Михайл”, град Етрополе. След молебена десетките туристи и ентусиасти ще се отправят към традиционния поход, който се провежда всяка година до Етрополския манастир.

С танците на Танцов състав „Балканска младост” и Етрополска духова музика участниците ще прекарат незабравимите мигове на красивия празник вечерта в ресторанта на х-л „Еверест. Неделя рано сутринта туристите изкачват връх „Свети Атанас”. Всички се закичват с бръшлян и кокичета, високо в планината се вият кръшни хора, на жаравата се грее ракия и пекът шишове с месо. За доброто настроение допринася Етрополската духова музика. По обяд всички се отправят към града. В 14.30 часа празничното шествие, водено от бог Сабазий, се посреща от Димитър Димитров – Кмет на Община Етрополе.

С гърмежи ще се прогонят злитете духове. По традиция празникът ще завърши с голямо хоро.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.