Презвитера Рени Анева – гр. Етрополе

Днес представяме едно интервю с Рени Анева, излъчено по Радио Етрополе, по повод Деня на Християнското семейство.

Рени Анева, презвитера, майка на две деца, завършила Теология в Софийски университет.

1. Как избрахте специалността богословие в СУ?
Винаги съм искала да помагам на хората. Какъв по-добър начин от този във време на духовна криза по правилен начин да благовестя евангелските заповеди. Вярата в Бога е необходимост, но е необхидимо и правилно знание за вярата! Когато хората имат тези две неща тогава биха могли да намерят своето щастие и благополучие. Защото няма пълно щастие без Бога!
2 Защо празникът се нарича Въвеждане на Пресвета Богородица в храма?
Празникът се нарича Въведение Богородично, защото когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Свети Йоаким и Анна дълго време не можели да имат деца, но след много молитви и благочестив живот Бог отговорил на тяхната молба, а именно да ги дари с рожба.
Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.
Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, разказват как Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни.
Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.
Св. Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма.
Св. Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в Св. Писание и в ръкоделията. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Св. Писание. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича прекрасна зора, от която изгряло Слънцето на правдата.
3. Защо е определен като ден на християнското семейство и младеж?
С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът „Въведение Богородично“ в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл – ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали. За жалост този празник днес е изпразнен от християнското му съдържание. Нека да си пожелаем да се възстанови отново тази добра практика, децата да идват в храма на празника и да участват в светите тайнства!
Предполагам тези от вас, които са ходили на днешния ден на църква са виждали иконата на „Въведение на Божията Майка“.
Иконата представя тригодишната Мария, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тая икона събитие трябва да нивнушава желанието да водим децата си в храма Божи, от младигодини да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, за да могат те да растат и крепнат духом и благодатта Божия да бъде върху тях! Именно благодатта е тази, която пази човека от всяко зло!Така те ще се изкачват по стълбата на добродетелите и светът ще бъде много по – добър!
4. Защо, според Вас възпитанието на децата в христиански морални ценности трябва да започва от ранна възраст?
Така както от кърмаческа възраст детето започва да бъде захранвано първо с мляко, а след това с други храни, по същият начин е хубаво да се погрижим и за духовното обгрижване на децата от младенческа възраст! В харама е мястото, където детето участва в за първи в Тайнставата на Църквата, като става нейн член с тайнството Кръщение. Именно църквата е онова благодатно място, където децата да участават в църковния живот, да получават по този начин духовната храна, от която се нуждаят за израстване в добродетелите и послушание към Бога и родителите си !
Днес, когато децата имат „крещяща“ нужда от помощ, защото агресията е вик за помощ ( всички ние сме свидетели на масовата „епидемия“ от агресия, която нараства сред подрастващите), какво по-подходящо място от храма Божии, където те да намерят тихо пристанище сред житейските бури.
Вярвам, че Вие ще се съгласите с мен за трудността на времената от морален аспект. Така, че в православния храм децата винаги могат да изградят една приятелска връзка с енорийския свещеник, който да им помага да бъдат добри и да се чувстват добре. Те да знаят, че каквото и да се случи там могат да потърсят съвет и да получат помощ.

5. Кои са, според Вас подходящите четива на тема тайнство брак и възпитание (богословски и практични)?
За тайнството брак бих препоръчала две книги, които са достъпни и разбираеми за хората, които не са учили богословие:
1) „За семейния живот“ на Старецът Паисий Светогорец
2) „Бракът като подвижничество“ на Митрополит Антоний Сурожки
Относно възпитанието на децата бих препоръчала: „ За православното възпитание на децата“ на Епископ Ириней
6. Храм ,,Св. Георги“ е в ремонт. Как се стигна до него и къде се проевждат сега богослуженията?
Храмът имаше належаща нужда. Всеки от нас знае, че един дом има нужда от поддръжка, а колко повече това се касае за Божият дом! Ремонтът се извършва по проект от Държавен Фонд Земеделие. Отец Борис, който е председател на храм св вмчк. Георги Победоносец, кандидатства по този проект пролетта на 2016г и с Божията помощ и много усилия от негова страна църквата бе одобрена за реализиране на ремонтната дейност.
Когато ремонтът приключи, храмът ще бъде обновен от Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил. Това събитие разбира се ще бъде уповестено.
През това време храм св. Петка е отворен всяка сутрин. Също така Богослужения се извършват в св. Петка всяка неделя и празнични дни.
7. Освобождението на Етрополе съвпада с деня на Св. Екатерина. Можем ли да я наречем закрилница на града?
Да можем да я наречем закрилница на града заедно с всички останали светии.
Закрилници на града са всички светии, чието име носят храмовете в града и всички светии, които призоваваме на помощ.

Интервюто е дело на Виолета Кръстева – водещ в Радио Етрополе.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.