*


Навън е истинска зима – бяла, студена, искряща. Гледам през прозореца и отпивам от чашата с горещо какао. Не знам дали сте забелязали колко уют и спокойствие носят топлия шоколад и плодовия чай през зимата. Запалвайки ароматна свещ и обувайки пухкави цветни чорапи, на душата ни става светло и радостно. Всъщност това са елементи на така наречената „хюга” – способността да се чувстваш щастлив в ежедневието си. Но за нея ще ви разкажа по-нататък. Сега ще поговорим за новостите, които идват в областта на безалкохолните напитки. Все пак следващите сезони – пролет и лято, ни карат да търсим разнообразието на рафтовете със сокове и лимонади. В няколко последователни поста ще ви запозная с различното и интересното, което предлагат някои производители. И няма да споменавам известни на всички марки, а ще прескочим до една от страните, за чието производство на свежи напитки не се знае много и които с основание разчитат на природните си дадености и ресурси – Финландия.
Благодаря на интересния сайт Good News from Finland по-русски/ Хорошие Новости из Финляндии @goodnewsfinlandru за публикуваните материали на тази тема.

Младостта на Poikain Parhaat

Фирмата Poikain Parhaat предлага на пазара безалкохолни напитки с много високо качество – лимонади, сезонни разхладителни лимонади, студен чай и множество други продукти, в основата на които стоят различни видове екологични плодове и билки, характерни за чистата финландска природа. В последно време се предлага и висококачествено кафе сорт „Арабика” от Централна и Южна Америка, внимателно изпечено, за да се създаде перфектната основа на видовете кафе с различен вкус – шоколад, чили, портокал, лешник и т.н. Друго интересно предложение е билковата сол, която се произвежда от качествени финландски билки и едра морска сол, без допълнителни консерванти и оцветители. Компанията, която се опитва да съчетае достъпни цени за потребителите и естествени натурални вкусове и аромати, се ръководи от двама млади предприемачи. Създадена е през 2016 година. Намира се в Тампере – град, разположен в южна Финландия и втори по големина след Хелзинки, а летището му е второто най-оживено след това в столицата. В началото идеята на младите хора била да създадат идеалния glögi (финландския глювайн – греяно вино с много подправки), който да се предлага на коледните базари. Успехът надминал всички очаквания!

След това се родили следващите идеи и Poikain Parhaat започнала да разширява своя асортимент. Като един от важните елементи на успеха на фирмата, мениджърът Пертти Хакала (Pertti Hakala) посочва екологично чистите природни съставки и стремежа на хората към естествения натурален вкус, който ще става все по-търсен в бъдеще. „И ние, финландците, имаме своите преимущества в това” – завършва той.

Любопитни ли сте с коя напитка ще продължим?

До следващата среща….

Любопитната приятелка