Втора работна среща по проект „Устойчива Екология” в Кидерминстър, Великобритания

От 09 до 13 март 2017 година Начално училище “Birchen Coppice” в Кидърминстър –Англия бе домакин на среща на партньорите по програма“Еразъм“-Устойчива екология в Европа на бъдещето.На срещата присъстваха представители от всички държави,работещи по проекта.От българска страна участваха Мила Манчева-Директор на СУ“Христо Ясенов“ гр.Етрополе, Христина Калайджиева-координатор по Проекта и преподавател по английски език, Тинка Цолова-учител по информатика, Валентина Кусева и Снежана Тепавичарова –начални учители,работещи по Проекта. Англия ни посрещна с цъфнали дървета и цветя и хубаво време. Програмата ни бе доста интересна и натоварена. Училище Birchen Coppice от 10 години е само начално. В него 63 учители обучават над 200 ученици. Децата ни посрещнаха облечени в сините си униформи, седнали на земята. Гледахме презентация на дейностите по Проекта, свързани с екологията. По традиция всяка делегация носи подаръци за учениците и училището. Ние им подарихме мартенички, Легендата за Мартеницата, красиви картички, изработени с любов от учениците от 4‘‘ в‘‘и 4“ Г“класове. Естествено не бяхме забравили и вкусни български лакомства, които много се харесаха на учениците. По коридорите след това децата ни срещаха и с усмивки ни показваха мартеничките на ръцете си.
Последва дълга разходка из чудесното им училище. Навсякъде бе пъстро,стените бяха украсени с много рисунки и пана. Класните им стаи са огромни с различни кътове за занимания по интереси и във всяка стая има мултимедия. По коридорите има аквариуми с рибки и игуана. Впечатли ни и училищната библиотека,в коятодецата четяха с удоволствие. Показаха ни и Горското си училище, в което учениците бяха засадили ягоди и различни цветя. Убедихме се,че наистина работят за екологията. Листата и органичните отпадъци се използваха за компост, с който наторяват градинките си. От отсечените клонки бяха изплели жив плет. Учениците общуват непринудено около жив огън и споделят своите проблеми и мечти. Навсякъде виждахме спокойни и щастливи деца, които работят за екологията. Отново се върнахме в класните стаи. В един от класовете госпожа Калайджиева проведе първия им урок по български език. Учениците написаха имената си на английски, а след това с наша помощ ги написаха и на български език. Голяма радост ни достави написаното „Благодаря“ в края на часа от един ученик.
Всеки от следващите дни бе наситен с интересни срещи и разговори и с натоварена програма. Обсъдихме плана за действие през втория семестър,говорихме за диференциирането на дейностите и задачите, свързани с екологията. Посетихме Уорчестър, където наш гид бе директорката на училището.Дните изминаха неусетно. Сега в училище ни очакват нови предизвикателства. Работим усилено за представянето на Испания и Италия като страни, участващи и работещи по Проекта за устойчива екология в Европа на бъдещето. А интересното тепърва предстои.   Материлът подготви:  Валентина Кусева 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.