Рождество Христово – интервю с Рени Анева, презвитера

Едно интервю с Рени Анева, презвитера, по повод Рождество Христово.

Интервюто е излъчено по радио Етрополе.

1. Кой е св. Игнатий Богоносец?
-Свети Игнатий Богоносец по предание е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: „ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“. Той бил ръкоположен от свети апостол Петър за Антиохийски епископ, където проповядвал Христа. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете.
2. Какво е най-важното за св. Анастасия?
– Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. Но Хрисогон й предал друго безценно съкровище. Той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила познания за истинския Бог. Пламенната вяра, която загоряла от ранни години в нейното сърце, й дала възможност да понесе с търпение тежките изпитания, които й предстояли. В ранна възраст останала без майка. Баща й я омъжил против волята й за един богат и знатен римлянин езичник, човек с груб и жесток характер.Едничката утеха тя намирала в молитвата и в изпълнението на християнските си задължения. Но съпругът и не я подкрепял в християнските и дейности и от страх да не би да разпилее цялото му богатсво я затворил в тъмница. Благочестивата християнка понасяла търпеливо всички скърби с молитва. Минало известно време, изпратен от императора на път, нейният съпруг умрял.
Анастия била свободна да оплете небесния си венец, като правила безброй добрини на нуждаещите се.
– Тя гледала на богатството си само като средство, поверено й от Бога за благото на другите. Затова тя постоянно посещавала тъмниците, носела на затворниците храна и облекло, утешавала ги с думите на вярата, любовта и съчувствието, лекувала болестите им, превързвала им раните. Тя се чувствала щастлива, че може да служи на страдащите за името Христово и често повтаряла думите на псалмопевеца: „За мене са много ценни Твоите приятели, Боже“ (Псалом 138:17, по Седемдесетте тълковници).
– Не след дълго император Диоклетиан (III в.), ревностен гонител на християните разбрал, че Анастасия е християнка. Опитал няколко пъти да я откаже от християнската вяра, но тя била непреклонна в религиозната си принадлежност. Анастасия била осъдена на смърт. Тя приела мъченичека смърт (209 г.), тялото и било изгорено но останало невредимо от огъня.
Една християнка погребала тялото й. Мощите й след това били отнесени в Цариград.

3. Какво представлява мъченичеството на св. Стефан?
– Св Стефан е първият мъченик за вярат. Апостолите ръкоположили 7 дякони, които да бъдат техни помощници за прехранването на бедните. Той е бил първият ръкоположен дякон.
Един ден еврейските свещеници влязли в спор с него и св архидякон Стефан изпълнен от Светия Дух защитава Християнската вяра. Те изпълнени със злоба към него, нямайки какво да кажат започнали да го замерят с камъни до смърт.
Той имал такова велико смирение, че се молил за тях, Господ да не им зачита това дело за грях. Това се случило 34г сл. Хр.
4. Как бихте разказали историята на Рождество пред деца?
(лука 2:1-20)
Грехът толкова много се умножил в света, че човекът станал за човека като звяр. Имало и добри хора, но те били малко и страдали. Защото нямало правда на земята.
Най-после дошло времето за избавление. Наближавало светата Дева да роди Спасителя. Тогава Римския император Август наредил всички негови поданици да бъдат преброени. Всеки трябвало да отиде в своето родно място. Светата дева и старецът Йосиф тръгнали от Назарет за градчето Витлеем, което се намирало до столицата на еврейската държава Йерусалим. Когато стигнали се оказало, че няма никъде място да пренощуват. Староприемниците били препълнени. Йосиф и Мария били принудени да се подслонят в една пещера край Витлеем, където овчарите нощем затваряли добитъка си. Там Света Дева Родила Божия Син. Раждането на Спасителя било ознаменувано с чудни явления. На небето засияла невиждана звезда. Ангелски хор пеел: Слава на Бога във висините, на земята мир, а между човеците добра воля…
Първи узнали за това овчарите, които пазели стадата си. Пред тях се явил Ангел Господен, който им известил за голямата радост. Зарадваните овчари отишли в пещерата и първи видели Богомладенеца.
Звездобройци от изток забелязвали чудната звезда, която дълго се движела, докато се спре над Витлеем. Разбрали, че на земята се е родил велик Цар. Тръгнали по пътя, който им сочела звездата и стигнали до Витлеемската пещера. Поклонили се на Богомладенеца и Му поднесли скъпи дарове – злато, ливан и смирна – като на Цар и Бог.
Идването на Спасителя донесло радост на целия свят. Като се разбрало колко важно е това събитие, било взето решение летоброенето да започне от Рождество Христово. И до днес повече от 2000 години, всички вярващи без разлика на народност празнуват светлия празник на Раждането на Спасителя. В светите храмове се извършва тържествено богослужение. Даровити църковни поети и певци са съчинили много хубави молитвени песни, с които се слави Богомладенеца Иисус.
Свещичките, които палим в храма в този ден, греят по-топло и по-светло. Те огряват и сърцето. То става като че ли яслата, в която се е родил Иисус Христос. Тогава хората стават по-добри. Те си прощават всички обиди и се обичат.

5. Посланието Ви за Рождество?
– Моето послание за Рождество Христово към всички е да не забравяме да бъдем добри, състрадателни, смирени, помагащи на нуждаещите се през цялата година, не само за Коледа. Така ще направим светът по-добро място за живеене, което вярвам всички го искаме.
6. Защо Рождество се нарича най-светлият християнски празник?
– Защото след грехопадението на първите хора вратите на Рая били затворени и праведници и за неправедници, за всички хора. На рождество Христово ние празнуваме раждането на Спасителят, който ще ни помири с Бога и отново ще отвори райските врати за човека. На Рождество Христово ние празнуваме онова велико смирение, което Бог ни показва, на гр. kinosisкато приема образ на човек, за да може да възстанови връзката на човека с Бога. Той допълва заветът, които хората имат със новия закон, който проповядва с думи и дела през целия Си земен живот, а именно Законът на любовта. Защото няма по-голяма любов от тази да положиш живота си за ближния.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.