С КОННИ НАДБЯГВАНИЯ И СЪСТЕЗАНИЯ БЕ ОТБЕЛЯЗАН РОМСКИЯТ ПРАЗНИК В ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ

По повод Международният празник на ромите, който се отбелязва на 8 април, в община Етрополе се проведоха конни надбягвания и състезания, като те бяха организирани по случай Празника на ромите.
Денят официално е обявен като такъв на 8 април 1990 година, на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация ,,Романоюнион’’, в чест на първата международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 година в Лондон. Тогава са приети ромският химн и знаме. Ромският химн е популярната песен ,,Джелем, джелем’’, по текст на сръбския композитор Жарко Йованович. Ромското знаме представлява червено колело върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.
На 8 април в местността до Пречиствателна станция за отпадни води се събраха хора от различни населени места, за да отпразнуват празника. Той протече под формата на различни състезания, приятно време, хубава музика, песни и забави. Състезанията включваха конни надбягвания, най – атрактивен кон и надиграване с ромски танци. Първото и трето състезание излъчиха по трима победители, класирали се съответно на 1-во, 2-ро и 3-то място, а във второто състезание победителят бе един.
Първата част, която включваше конни надбягвания се бяха записали 21 участника. Те бяха разделени в серии по четирима състезатели, след което най – добре представителите се продължиха напред.На първо място се класира Марко Христов Цветков, а след него на второ място е Валентин Ангелов и на трето Марко Цветков, като те получиха купи и парични награди. Наградата за най – елитен, атрактивен кон наградата бе връчена на Марко Цветков.
В надиграването с ромски танци, първото бе отредено на Гергина Георгиева, второто място бе за Дида Ангелова, а на трето място се нареди Таня Цветанова.
За веселото настроение на всички празнуващи се погрижи Младежки духов оркестър-гр. Етрополе.
Ваня НАЙДЕНОВА

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.