*

Първата церемония по връчване наградите от Конкурсите „Етрополец на годината 2019” и „Етрополе в обектива” се проведе на 21 декември т.г. от 11:00 часа в Малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”.
На връчването дойдоха заместник-областният управител на Софийска област Николай Борисов, представители на Фондация „Въздигане”, Митко Златанов – скулптор и автор на паметника на генерал Павел Христов, Йоана Матеева от Общинска администрация, наградените победители и техни близки, граждани.
След като представи гостите, председателят на Сдружението „За Етрополе” Борил Караканов направи кратък отчет на свършеното от Сдружението от 2017 година до сега:
• Поставена е Указателна табела на разклона за Манастир „Света Троица“.
• Набирането на средствата и реализацията на Проекта „Паметник на генерал Павел Христов – виден етрополец”.
• Издадохме няколко разкази в картини (комикси), както и следните книги:

 • Комикс за „Железния генерал“.
 • Комикс „Етрополе – една история в рисунки“.
 • Книгата с разкази на Христо Христов – „Жажда“.
 • Стихосбирката на Виолета Томова – „Бяло обичане“.
 • Стихосбирката на Цветина Николова – „Стихове във времето“.
 • Книгата с разкази на Володя Вълов – „Да заровим томахавките“.
  След отчета, Борил Караканов припомни правилата и обяви резултатите от обявените преди половин години конкурси.
  „През месец май т.г. Сдружение „За Етрополе“ обяви процедура за номинации в I-я местен конкурс „Етрополец на годината“, издание – 2019 г. Правилата за номиниране бяха: в него можеха да бъдат номинирани всички, които с действията си са допринесли за развитието на Община Етрополе.
  С конкурса „Етрополец на годината“, Сдружението има за цел да отдаде заслужено признание на участниците в доброволчески дейности, допринесли за подобряване на благосъстоянието, толерантността и солидарността в обществото. Да насърчи проявите на доброта и взаимопомощ, социалната дейност, помощ в хуманитарните акции, опазването, развитието и възстановяването на околната среда, природозащитните акции, дейностите за подпомагане и развитието на човешките културни ценности, културното многообразие и креативност, опазване на културното наследство и др.”
  И още:нещо:
  В подкатегория: „ЕТРОПОЛЕ В ОБЕКТИВА“ са отличени снимките, изпратени и качени във Фейс бук страницата „За Етрополе“, събрали най-много харесвания. Снимка, класирана на първо място е отпечатана на календар за 2020 година. С този конкурс искаме да покажем, че в България се случват и хубави неща, че добрината и надеждата не са забравени, че нищо не е загубено и въпреки всичко съществуват и хора, които не са се отказали да ги случват. Участваха 27 авторски снимки, които са страхотни и всяка една от тях заслужава да бъде наградена. Но в крайна сметка „Глас народен – глас Божи“.
  Участниците, които изпратиха свои снимки са: Ивелина Павлова, Кремена Цайкова, Йордан Цолов, Преслава Петрова, Иван Цветков, Георги Георгиев (Гец), Цено Глогов, Георги Цветанов, Наталия Христова, Алекс Димитров, Христо Иванов-Кадурин, Мирела Николаева и Ивайло Цачев.
  Разпределението на гласовете е както следва: на първо място с 427 гласа – Ивето Павлова и Любомир Цветомиров; второ място с 402 гласа – Кремена Цайкова и малката лазарка Йоана и трето място с 246 гласа – Йордан Цолов.
  За конкурса „ЕТРОПОЛЕЦ НА ГОДИНАТА 2019” г бяха номинирани 13 човека: Калинка Пушкарова, Кристиян Григоров, Бистра Александрова, Петко Величков Петков, Клуб Inner Whell Етрополе, Александър Мирчев, Йоан Димитров, Николай Ботев, Емил Китов и Виолета Цолова – Вили Рай
  Подадените гласове определиха следното подреждане: на първо място с 1038 гласа – Калинка Пушкарова, второ място с 769 гласа – Кристиян Григоров и на трето място с 451 гласа – Николай Петков.
  Наградите връчи председателят на Сдружение „За Етрополе” Борил Караканов.
  Поздравления по повод инициативата за провеждането на конкурсите и по повод предстоящите празници направиха заместник-областният управител Николай Борисов и Галина Бончева – като член на Сдружението За Етрополе”.
  Очакванията са прекрасната инициатива да продължи и занапред.