„Топлина от миналото“ – Възрожденски кът в СУ“Христо Ясенов“ – гр. Етрополе

Очакването на Рождество е като път, по който вървим всеки ден. Радваме се, плачем, оставяме следите си, пишем историите си…
Една такава приказна история записахав своята летописната книга и група ентусиасти в СУ“Христо Ясенов“ . Приказка, съживила българския дух от епохата на Възраждането под формата на уютен кът, оформен в едно от фоайетата на училището.И, както всяка приказка, така и тази си има своите герои, които макар и неодушевени, разказват за топлината на дома и стремежа на българина към знание, по магичен начин пренасят във времето трудолюбието на българката, преклонението пред слънчевия светлик, народните ни приказки, поверия и традиции, древното познание за космическите сили и тяхното влияние върху нас. За приказен фон е наредена изложба с послания на именити българи от времето на Възраждането редом с художествените произведения на художника Валентин Дончевски, втъкал в картините си елементите на българската черга.
А самата приказка е сътворена от група съмишленици в СУ“Христо Ясенов“ по идея на Петя Цекова –педагогически съветник в училището, която бе и организатор на откриването на Възрожденския кът. На събитието присъстваха учители, ученици, приятели, директорът на училището г-жа Мила Манчева, помощник директора Мария Транчева и представители на медиите в общината.
За добрата атмосфера се бяха погрижили учениците от ученическия екип „Под слънцето всички сме равни“ към проект „Твоя час“ с ръководител г-жа Ралица Василева, които се бяха облекли специално за повода в етрополски гизии и посрещаха гостите в стила на традицията с питка, мед и шарена сол.
С кратко приветствие към присъстващите се обърнаха Петя Цекова и Ралица Василева, а г-жа Николина Червенякова прочете интересно послание за значенията и символиката , кодирани в българската черга. Благодарност към труда и приноса за реализирането на идеята бе изказана към Първолета Миланова, Николина Червенякова, Петя Недкова, Мария Транчева, Виолета Стефанова, Петя Запрянова, Петя Георгиева, Наталия Дочева , Ралица Василева и учениците от 10б клас – Йоана Христова, Бианка Георгиева, Генади Тодоров, Ивайло Георгиев от 11 б-в клас, Иван Вълковски, Християн и Максим от 8в клас.
За финал всички присъстващи бяха включени в своеобразно пътешествие из България, което завърши с ритъма на българското хоро и песента „Къде и да одиш, къде и да шеташ“.
Ако искате да усетите отблизо „Топлината от миналото“, заповядайте в нашето училище!

А ето и няколко думи за чергата :
Българската черга е една мистична смес от емоция и история.
Тя е свещeн текст, диаграма на нашата съвест и родолюбие.
Чергата е пътека и стълба едновременно, крило към небето.
Тя е дискета на миналото, настоящето и бъдещето на народа и същевременно плат , който е поглъщал стъпките на десетки поколения. Чергата е символ, а езикът на чергата е универсален.
В нея е втъкана българската сила. Чергата е шарена съдба от много съдби.
Чергата е мост към самоуважението на българина. В чергата има музика.
Чергило фантастично и обикновено, до съвършенство неизменно и неповторимо като:
изгрев на слънцето,
стон от раждане,
етап от живота,
вик в тъмното,
вик срещу сивото.
Като нещо което ще продължи…

Автор: Петя Цекова

Снимки: Първолета Миланова

0 отговори

Напишете коментар

Включете се в дискусията
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.