ВГ „ОРЕНДА“ ЩЕ ВЗЕМЕ УЧАСТИЕ НА ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛ „МОРСКИ ИЗГРЕВИ“

На четвъртото издание на Фестивал „Морски изгреви“, ВГ „Оренда“ ще представи популярни песни за България и авторски песни от Николай Христов и Петя Цекова.
Дълбокото преклонение и любов на участниците в групата, към българските традиции и българския дух, оформя техния репертоар.

Музиката към голяма част от песните изпълнявани от ВГ „Оренда“ са творческо дело на Николай Христов. Години наред той работи като музикален ръководител на вокални и инструментални групи в София, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Ботевград, Ябланица и др. Професионалният му път е свързан трайно с Етрополе, където ръководи самодейни състави към местното читалище. Заедно с тях печели множество награди на национални фестивали като “Море и спомени” във Варна и “Златен кестен” в Петрич. Николай Христов е автор на повече от 250 песни със шлагерен характер. За тях използва текстове на известни български и чуждестранни поети-Елисавета Багряна, Димчо Дебелянов, Евтим Евтимов, Владимир Башев, Иля Велчев, Робърт Бърнс, Пабло Неруда и др.
Вокална група „ОРЕНДА“

ВГ “ОРЕНДА“ е група за стари градски, популярни песни и песни за България към читалище „Тодор Пеев -1871г.“ – гр. Етрополе
Групата съществува от 2014г. До началото на 2017-та година съставът е записал в своята дейност близо 30 участия на сцена, както и участия на престижни фестивали, като:
„Пей, сърце“ 2014г. – гр. Кюстендил /носители на Голямата награда на фестивала/.
„Мара Врачанка“ 2014г. – гр. Враца /Трето място/.
XIX Старопланински събор „Балкан фолк 2015“.
VI Български Национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2015″ – гр.Велико Търново /Сребърен медал и титлата “ Национален вицешампион“/.
Фестивал „От небето идва любовта“ 2016 в с. Чавдар с първа награда.

През 2016 г. групата взе участие и в третото издание на Фестивал „Морски изгреви“ с музикалния спектакъл „Сезоните на спомена“ по идея на поетесата Бистра Александрова, включващ популярни песни и авторски песни на композитора Николай Христов. фестивалът няма конкурсен характер, но участието на групата се запомни с богатата програма и емоционалното, чувствено изпълнение, което предизвика бурни овации и дълбоки изживявания.

Международен фолклорен фестивал „Балканска черга“ 2016 – с. Шишковци. където получават покана за участие в тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал „Босилеградско Краище пее и танцува” в гр. Босилеград, Сърбия.
Фестивал за стара градска песен „Ямболска есен“ 2016 и наградата за авторска песен по текст и музика на Николай Христов.
Групата участва и в спектакли на сцените в Ботевград и Враца като гостуващ състав по покана на самодейни колективи, а в края на 2015г. участва в Коледното издание на предаването „Ако зажалиш“ в ТВ “СКАТ“ с водещ Бони Милчева.

Останалите изяви на ВГ“ОРЕНДА“ са по различни поводи и на различни сцени в Етрополе, Правец, София и Ловеч.
Репероарът на групата включва песни от етрополски автори, както и известни шлагерни и песни за България.
Групата е в състав от 8 изпълнители – 7 жени и 1 мъж.

Ръководител и кръстник на ВГ “ОРЕНДА“ е Петя Цекова – педагог по професия и творец по призвание. Има 30 годишен сценичен „стаж“ като изпълнител, сценарист, постановчик и вдъхновител на различни спектакли, рецитали, концерти, тематични срещи и забавни детски представления. Обича природата, организира поклоннически ексурзии и дълбоко вярва, че „Днес със чуден марш пристига тук Векът на Любовта…“

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.