*

Спечелването на тези медали ми коства доста време, упоритост и дисциплина да тренирам, вместо да излизам по кафета и да се разхождам безцелно. За мен тези медали не означават само лично постижение, а показват, че българите също имат много добри спортисти и хора отдадени на спорта, хора които искат да имат развитие. В личен план спечелването им означава много, тъй като от 3 години се състезавам в категория жени до 67кг., но това е първите ми медали в тази индивидуална дисциплина.

Два бронзови медала на европейското първенство в Гърция, два сребърни медала на световното първенство в Беларус, сребърен и два бронзови медала на европейското първенство в Хърватия и два бронзови медала на европейското първенство в Италия.

За да може един спортист да стане шампион, той трябва да притежава воля, дух, борбеност, всеотдайност и най-вече дисциплина. Човек притежаващ тези качества има нужда само от тренировки, за да бъде един от най-добрите.

Съчетаването на всичко е доста трудно, но с правилна организация на времето, всичко е възможно и става по-лесно.

Всяка контузия може да се възстанови, стига да се обърне внимание на време и да ѝ бъде дадена достатъчна почивка и необходимите грижи.

Имала съм моменти, в които ми се е искало да се откажа, но семейството и приятелите ми винаги са били до мен, моя упора и подкрепа. Винаги, когато съм искала да се откажа, те не са ми позволявали и са ми давали сили да продължа и да се боря за това, което искам да постигна.

Може би това, че цял живот се занимавам с този спорт и ако сега спра ще усещам празнина, нещо което ми липсва. А и нека не забравяме, че в индивидуалните спортове като нашият, за да изпъкнеш разчиташ на собствените си умения. Друго нещо, което ме кара да продължавам е това, че искам да покажа на семейството и приятелите си, но най-вече на сестричката ми и малката ми братовчедка, че искат ли да постигнат нещо в живота си е необходимо да се борят и да не се отказват при първата трудност.

Без съмнение успехите ги дължа на треньора ми. Той, наравно със семейството ми, ме изгради като личност и спортист. Те са ми показвали правилия път.

За малко бях помощник треньор в моя клуб. През годините много деца преминават през клуба и спорта, но малка част от тях продължават да се занимават, тъй като спорта изисква отдаденост. Някой деца имат потенциал и развитието им е доста по-лесно, но това в никакъв случай не означава, че няма дете или човек, който да не може да постигне успехи. Всеки може да бъде бъдещ шампион, достатъчно е да има желание и хъс. За тяхното развитие са необходими тренировки, но е нужно и те самите да го искат, разбира се. Необходима е и подкрепа от родителите.

Спорта е полезен, защото не позволява на тялото ни да се застоява. Той изисква активност, движение, мисъл. Спортът развива физиката ни и характера като ни учи на уважение, дисциплина, отговорност, самоконтрол и други. Този спорт ни учи на лична защита, тъй като на всеки може да се наложи да се защитава.

Нашият спорт се нуждае от популярност. Има нужда от това да бъде забелязан и за него да започне да се пише както се пише за футбола и волейбола, за да може родителите да разберат, че съществуват и други спортове, индивидуални спортове.

За да продължа развитието си като спортист, аз лично се нуждая от всекидневни тренировки, учене на нови неща и упражнения върху техники, които са ми трудни за изпълнение. А за развитието ми като треньор се нуждая от опит и човек, който да ме наставлява по най-правилният и най-добрият начин, както до момента го правеше моя треньор Борислав Витков, притежател на VI дан.

Не, не бих се състезавала за друг град или отбор. Градът и отборът, от който съм започнала ме е изградил и никога не бих ги предала състезавайки се за други. В момента живея в друг град и тренирам в друг клуб, но на всяко състезание се състезавам по името на ТК „ХУА РАНГ” град Етрополе.

Мечтая да продължа делото на треньора си и развитието на таекуон-до в града ни да не спира. В личен план се стремя към спечелването на златен медал на европейско и световно първенство. Това са най-големите ми цели в живота ми за напред.

Чай или кафе?- По-скоро чай.

Опишете се с три думи. – Дисциплинирана, отговорна и всеотдайна.

Как се справяте с умората и стреса? – Със стреса се справям отивайки на тренировка, а с умората – разпускайки с приятелите и семейството.

Какво обичате да правите през свободното си време? – През свободното си време обичам да се занимавам с различни спортове, когато времето го позволява, а когато не – обичам да излизам с приятелите си.

Какво или кой ви вдъхновява? – Вдъхновявам се от успехите и борбеността на българските спортисти.

Каква музика слушате? – Слушам всякаква музика.

Какви книги четете? – Напоследък чета книги за спорт.

Любима фраза/мото/девиз. – Няма непостижима цел.