*

На 14 януари етрополци видяха за първи път в цялото му многообразие кукерския състав, чийто създател е Павлин Христов. Кукерският състав беше част от народния обичай „Пеене на пръстените”, който е част от зимните календарни празници, свързани с изпращането на старата и посрещането на новата година.

Павлин Христов: Идеята за създаването на кукерски състав в град Етрополе, дойде спонтанно през 2022 година, когато по идея на Калинка Пушкарова възстановихме обичая Сирни Заговезни. Знаем, че празника има за цел да прогони злите сили и всичко лошо, а кой по-добре може да направи това освен кукерите. Събирайки информация за възникването на кукерския обичай стигнахме до бог Дионис наричан още Загрей, а мнозина смятат бог Сабазий (Сабо) за първообраз на Дионис. Град Етрополе е известен със светилището на Сабазий и почитания до ден днешен от всички жители Атанасов ден. Оказа се, че през годините обичаят „Кукери” се е пренасял през вековете и е достигнал почти до наше време. Преди доста години в Етрополе най-вълнуващото събитие, свързано със Сирни Заговезни се случвало две, три седмици преди самия празник, когато млади ергени отивали чак при Табашкия мост, за да не ги види никой как се маскират като животни, мечки, страшни разбойници, попове, свекър, свекърва, цялата сватба. Изваждали саби, елечета, фесове, чибуци, пищови и ятагани и обикаляли града като крещейки дрънкали със своите звънци.

В началото на януари 2023 г. се събрахме аз и още петима ентусиасти. Брат ми, Цветомир Христов, дари овчи кожи за каузата и започнахме шиенето на костюмите. Не бях шил през живота си, но с помощ от стари майстори шивачи подхванах и този занаят. Последва направата на маски. Тъй като времето ни притискаше, две от маските направиха двама добри дърводелци от града, а останалите четири бяха направени от мен с помощ от приятели. Дойде време и за коланите. Сарашкия занаят също е много приятен. За да има какво да закачим на коланите ни трябваха чанове. От много години се знае, че най-добрите звънци се правят в гр. Перник, но цената им не е малка. Тук имахме финансова подкрепа от Елаците-Мед, за което сме безкрайно благодарни.

Но основната идея е да запалим най-малките към традициите, към стремеж да запазят българското, да се гордеят с това, което са. И с гордост мога да кажа, че имаме пет малки кукерчета, като вече има доста запитвания и на следващото излизане ще бъдем доста повече участници.

В обичая се включват различни персонажи като сватбари, младоженци, поп, дяволче и много други. Заедно с тях може да видите и чуете тъпанджийската група към читалището и гайдарски състав „Етрофолк”.

Получаваме голяма подкрепа както от хората, така и от повечето институции в града: общината, народното читалище, танцовия състав „Балканска младост“, исторически музей, училища и детски градини. Тук ще вметна, че една от детските градини в града „Еделвайс“ има свой кукерски състав, който се явява силна конкуренция.

Изпитвам голямо удовлетворение и вдъхновение от всичко, което правим с кукерите. Имаме много да се развиваме, но ако спрем развитието, ще изчезнем. Искам да спомена, че за да се осъществи тази идея, е вложен труда на много хора. Вече една година не спираме да създаваме и подобряваме обичая и всичко свързано с него.

Имаме идея за конкурс „Най-хубава кукерска маска“, който ще стартира съвсем скоро.

Кукерският състав ще бъде част от празника „Сирни заговезни”, който тази година ще се случи на 17 март.