*

Животът е хубав и лек в един светъл, чист и подреден дом, нежели в дом, който се чисти и подрежда веднъж на четири години.  В такава къща се прахосва имущество, време и енергия, а здравето и благоденствието  не влизат.  

ДОМЪТ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ, КЪДЕТО ЖИВЕЕ ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИНТЕРЕС, заслужава в същата степен чистота и ред,  усърдие  и постоянство. Той заслужава да бъде осветен от ярките лъчи на общественото внимание,  да  бъде  често премитан с метлата на общественото любопитство, да се отварят често прозорците, та да излезе  зловонният и застоял въздух на келепира и се смени със свежия полъх на общото благо.  Да се осветяват тъмните ъгли и дупки, където се спотайват мишоци и друга неродолюбива гад, защото, ако чакаме на основния ремонт и почистване след  четири години, може да сме на смъртен одър, отровени от бедност, немощ и неверие.

Хубаво е да се знае кое къде е в този дом и кой отговаря за него. И отделно той пък какъв е, откъде е, какви ги върши по тъмно или в мазето.

Всяко управленско решение на кмет, общински съветници, председател на Общински съвет, поотделно и общо, ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДАТ ПОД ЛУПА. Не можем да ги чакаме до следващите избори за местна власт, за да  играем отново на тото със следващите мераклии.  Българската конституция  и българските закони предвиждат много възможности за участие на гражданите във властта и оперативен контрол над действията  на местните управляващи, как точно вземат решения и как разходват НАШИТЕ ПАРИ – да повторим – НАШИТЕ ПАРИ.

да следим изкъсо към какви бъднини водят местната общност и как разходват местния бюджет така,  че ние като граждани, нищо че живеем на село, непрекъснато да упражняваме контрол, а те да се чувстват притиснати, наблюдавани, контролирани от онзи здравословен сноп светлина и любопитство, който убива бацилите и действа профилактично – преди да е пламнал възпалителният  процес на злоупотребата  с общия интерес .  Така че трябва да сме наясно –

Не сме пуснали местните управляващи в него,  за да си разиграват коня или да си пълнят дисагите. И когато назначаваме някого на обществен пост е добре да го познаваме, да знаем потеклото му, семейството му, да сме свидетели на поне част от живота му –  как си е отгледал децата, какво е създал и завъдил. Не да идва отнякъде си за едната заплата или далавера под масата, а след него и потоп.   

Имаме особена „симпатия“ към общински съветници, които сменят политическите си възгледи по-често от годишните времена.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Защото дребните пари, които ще получи или вече е получил, за да прокара пътя на определени интереси в общината, не могат да платят нерадостната ни съдба на място, където хората боледуват, вместо да са здрави и пълни с енергия, от което младите си тръгват, вместо да раждат и отглеждат децата си тук, от което туристите бягат, вместо да прииждат и да плащат, за да се порадват на красотата и чистотата му, културата и историята – място, където хората обедняват, вместо да процъфтяват. И всичко това за сметка на няколко хитреци, на които изобщо не им пука какво ще причинят на хората.  Няколко, само няколко изедника, които сме оставили да изплетат мазната си лепкава паяжина под масата или в мазето на общия ни дом, могат да ни докарат тази участ, докато ние безучастно гледаме и чакаме да им изтече мандатът.

Критиката  на маса, на чашка или на кафе, гневът във Фейсбук или другите социални мрежи не дават резултат, ако няма конкретни действия и гражданска активност.

Има много други защитни съоръжения и мерки, конкретни действия, които сме готови да издигнем и предприемем, защото

Ние сме пример и за други общини и общности, за още много будни жители, които ще ни последват и ще вземат живота и съдбата си в собствените ръце.

Автор: Танцуващата с ветрове