*

През 718 г арабите атакуват Европа на 2 фронта – Константинопол и Испания. Пробиват в Испания и я владеят 700 г след това. Хан Тервел ги разбива при Константинопол.

От 200 000 арабска армия оцеляват едва 5000 след битката с българите. Никой в древната история не е побеждавал такава огромна армия.

Византийският император Лъв III отчаяно търси помощ. Константинопол е имал само 2-3 дни преди да падне, ако не е бил Тервел. Когато Лъв III вижда огромната българска армия си мисли, че българите идват да го довършат – заради последната война на Византия с България, която е била само преди 5 г.

Но те идват на помощ. След разгрома от Тервел арабски хронисти пишат, че арабите най-много се страхуват от морето, халифата и от българите.

Изследвайки заслугите на българския хан Тервeл, английският историк Едуард Гибън пише, че „ако по негово време арабите бяха успели да съединят силите си на изток със тези на запад (Испания), днес в Кембридж и Оксфорд студентите са щели да сричат Корана, а от Бигбенда в центъра на Лондон, вместо звъна на големия часовник е щял да звучи глас на ходжa”.

В последствие Тервел е обявен за Кесар, най-високата титла равна на Император, канонизиран е като светец от Римокатолическата църква и го благославят 1300 години след подвига му.

Кан Тервел е третият държавен глава от създадената в 632 година от кан Кубрат Българска държава. Произхожда от рода Дуло. Кубрат и Аспарух са му съответно дядо и баща.

Кан Тервел взема властта през 701 година, след като баща му, кан Аспарух, загива при бой с хазарите, нападащи българските земи в днешна южна Украйна. Кан Тервел вероятно побеждава хазарите, защото вече не се чува за техни нападения над българите.

През 705г. при кан Тервел пристига сваленият преди няколко години с преврат византийски император Юстиниан II.  Той не е убит, а заточен. Юстиниан II предлага на кан Тервел да го върне на трона с помощта на българската армия. Тервел се съгласява. През отточната канализация български военни части проникват във византийската столица, овладяват я и връщат на Юстиниян трона. Императорът спазва обещанието си и кан Тервел е обявен за цар. Подарени са му купчини злато и копринени дрехи. Към България е присъединена областта Загора, изключително плодородна територия с няколко важни пристанища – Несебър, Поморие, Дебелт, Созопол и Ахтопол, снабдяващи огромния консумативен център Цариград с храни и суровини.

През 708 Юстиниан II разбира грешката си да остави снабдяването на столицата в ръцете на България и предприема поход, за да си завърне областта.  С морски десант той завладява Поморие, но българската конна армия атакува византийските войски и ги разбива напълно. Загора остава в границите на България.

В чест на победата цар Тервел заповядва да изсекат монументален релеф в скалите край село Мадара, представен яздещ на кон в триумфална поза и пронизващ с копие лъв, символ на Византия.

Мадарски конник, Мадара