*

Точно преди 20 години в селото се дава идея от тогавашния кметски наместник Василка Тошева за построяване на малък параклис.
Благодарение на Бога, точно тогава в етрополския манастир „Света Троица” бе назначен Емил Якимов.

Той дарява земята за построяването на Параклиса. Това е манастирски имот в близост до кметството.

На същото място преди около 60 години са умирали деца от селото и било обречено оброк, който е прекъсван няколко пъти и възстановяван. Поставен е и кръст от варовик до дъбовото дърво.
През 2004 г. бе положена първа копка.
Образува се инициативен комитет за построяване като за председател бе предложен Христо Генов и членове отец Емил Якимов, Василка Тошева, Николинка Драганова и Кръстанка Ненчева.
Под диктовката на отец Емил започнахме с писма за дарения. Отзоваха се от Дирекция по Вероизповедания към Министерски Съвет в лицето на тогавашния директор Иван Желев и областната управа София област – тогавашния областен управител Олимпи Кътев.
В рамките на точно една година от копката, Параклиса беше построен и открит с водосвет от ловчанския митрополит Гавраил.
Оградната мрежа и циментовите колове бяха дарени от отец Емил.
Благодарение на резбаря от селото – Слав Тошев, заедно със свои колеги, направиха иконостаса изцяло от резба.
Параклиса носи името „Света Богородица – Живоприемни източник”, тъй като курбаните, които са давани за здраве са били винаги на този ден – петък след Великден.

Прави се водосвет и се дава курбан чорба за здраве.
На 10 май 2024 г. отново се осъществи празника на Параклиса „Света Богородица – Животворни Източник”.

Той стана традиция в с. Рибарица и ще продължи в бъдеще.

Редакция: Светлана Христова (Бошов).