*

Сирни Заговезни се превърна в незабравимо и уникално шоу за всички зрители изпълнили площада на града и местността „Братска могила” в деня, в който искаме прошка.

В 17:00 часа спектакъла беше открит от танцов състав „Балканска младост” и тъпанджийската група. А най-голямата атракция в центъра на града бе идването на кукерите в състав 10 големи кукера и 16 деца. След като сплашиха злите духове, кукерите заедно с „царя” – бог Сабазий, в каруца теглена от кон, поведоха събралото се множество към паметника, където да запалят огньове и да извършат ритуала по убиването и възраждането на тракийския бог, олицетворяван с гръцкия бог Дионис.

В 17:30 часа под звуците на тъпаните шествието достигна до „Братска могила”. А там още хора очакваха началото на спектакъла.

Началото бе дадено от РК „Традиция”, които стреляха с пушки и оръдие, а млади момчета слязоха от възвишението с горящи факли, за да запалят кладата и ”големия огън”. След това кукерите наобиколиха огъня, прогонвайки отново злите сили. Изпълниха ритуала по убиването на бог Сабазий, разпилявайки го на 7 части, и неговото възкресяване. Бог Сабазий е едновременно бог на смъртта, на неживата материя, на природата и възраждането ѝ. И точно поради този факт  той ”умря” и се възроди, така както и природата умира и се възражда на пролет.

След като всичко бе изпълнено започна празника с ЖВГ „Димана”, МФГ „Ветерани”, народните певици от „Звездица”, тамбурашки състав и танцовия състав „Балканска младост”, които играха след залеза на слънцето и поведоха дълги хора.

Павлин Христов: Различното тази година е, че кукерския състав има повече участници, най-вече деца, оръдието монтирано от РК „Традиция” клон Етрополе, и многото публика в сравнение с предходните години.

Павлин Христов: Доволен съм от представянето на всички участници и емоцията на публиката. Смятам, че се получи страхотен празник.

Павлин Христов: Най-важното на празника е прошката. Това е една необходимост, с която всеки трябва да се пребори вътрешно и да го покаже на ближния.

Павлин Христов: Танцовият ни състав ще се бори за място в топ 10 най-добри танцови състави през април. Очакват ни и пролетни продукции, великденски концерт, Фестивал по случай Еньов ден и още много други големи и малки изяви.

Павлин Христов, Николета Николаева – Христова и Калинка Пушкарова са културните дейци, които горят в работата си и това личи от всяка тяхна изява, от децата, които се учат да пеят, танцуват и свирят при тях и от доверието на родителите, оставяйки децата си в техните ръце. Техните идеи заразяват и карат общността да се сплотява и да отбелязва празници, ритуали и фестивали заедно.