Ортопедичен център Етрополе

Присаждането на изкуствени стави датира от доста години. Първи опити в тази насока се правят в СССР, САЩ и ГФР. У нас в България такова присаждане започва от 1973 година. То се извършва по метода на проф. Константин Сиваш, който работи в ЦИТО – Москва.

Присажда се негова биполярна става, шарнирно свързана. Изработва се от специален метал, устойчив на всички видове киселини. Ставата се поставя на място на повредената човешка става, която напълно се изважда. Смазването на изкуствената става става от тъканната течностл Поставянето се извършва механично, за разлика от тазобедрената става на американския професор Мак Ки, която се поствая чрез залепване, при което се развива темперетура от 100 градуса и често болните получават усложнения на операционната маса.

Ставата на проф. К. Сиваш позволява пълен обем на движение във всички посоки и връща болния в производството.

От няколко месеца ставата на проф. Сиваш се присажда в районната болница в Етрополе. Операциите се правят от оператор- доцент Александър Герчев и асистенти- д-р. Христо Кацаров и д-р. Райков. За целта в болницата е оборудвана специална операционна и са заделени няколко стаи, които са специално обзаведени. Снабдени са с чупещи се легла, които се вдигат и свалят и имат приспособления за ставане. В стаите има инсталации за повикване, радиоуредба със слушалки, уреди за раздвижване и опъване на крайниците, с което се създават удобства за лежащите и условия за тякното предоперационно и следоперационно обслужване.

Главно за нуждите на ортопдичния център, в болницата е обзаведен и кабинет за лечебна физкултура с отговорник Огнян Билев. В кабинета се извършват различни видове лечебни физкултурни упражнения и масажи.

Центърът за присаждане на стави за сега е единственото специализирано място за подобен род операции, затова в него се приемат пациенти от цялата страна. При посещението ни в него ние видяхме и разговаряхме с пациенти от гр. Бяла, Ботевград, София, Търговишко и др. Всичките бяха доволни от грижите, полагани за тях в болницата от лекари, медицински сестри и санитарки, от специалното внимание към тях. Тези, на които им беше направено операция и които бяха захвърлили бастуните или специалните колички и сега, дето се казва, от умиление и радост изказваха благодарност към тези, които отново ги бяха върнали към пълноценен живот, разказваха, че след операцията се чувствуват много добре и най- вече, върнало им се самочувствието.

Обзаведеният център за присаждане на стави в Етрополе е клон на Висшия Медицински Институт – София. Той е осъществен съ съдействието на ГК на БКП, ГНС и лично на доцент Александър Герчев и и главния лекар на болницата д-р. Иван Даков. Има тенденция центърът да се развива и разширява, в него да започне присаждането и на други видове стави – коленни, раменни и лакетни.

Вестник „Етрополски Преглед“ – 16.02.1974 г.

проф. Герчев

проф. Герчев

3 replies
  1. Др Божидар Бакалов
    Др Божидар Бакалов says:

    Можете ли да изработите изкуствена лакътна става за 35 годишна слаба 47 кг. жена с тънки грацилни кости

    Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.