*

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Традицията повелява дамите да получат цвете в днешния ден. 

Осми март се отбелязва, за да се подчертаят постиженията на жените в света без оглед на национални, етнически, езикови, културни, икономически и политически различия между тях. Започва да се чества в началото на 20-ти век в Северна Америка и Европа като ден за защита на правата на жените. На 28 февруари 1909 г., по предложение на Социалистическата партия на САЩ, е отбелязан Национален ден на жените в САЩ по повод на женската стачка от 1908 г. в Ню Йорк за по-добри условия на труд.

На Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген, Дания (26-27 август 1910 г.), с участието на 100 жени от 17 страни, е прието решение да бъде установено отбелязването на международен ден на жената, за да се почете движението на жените за техните права. Тогава не е установен конкретен ден.

Като резултат на инициативата от Копенхаген за първи път Международният ден на жената е отбелязан на 19 март 1911 г. в Австрия, Германия, Дания и Швейцария, като в него се включват повече от 1 млн. души с искания за избирателни права на жените, както и за правото им на работа и професионално обучение.

През декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за Международен ден на жената, първоначално избран за Международен ден на работещите жени.

Празнува се в над 30 държави по света като израз на признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

В много страни, включително и България, 8 март се чества и като Ден на майката.

Темата на ООН тази година е „DigitALL: Иновации и технологии за равенство между половете“. Темата подчертава как технологиите са от решаващо значение за напредъка в областта на правата, но нарастващата „цифрова пропаст“ между половете оказва влияние върху всичко – от възможностите за работа на жените до безопасността онлайн.

По данни на ООН имащите достъп до интернет жени са с 259 милиона по-малко от мъжете. Освен това жените са до голяма степен недостатъчно представени в кариерите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката.

„Привличането на жените в технологиите води до по-креативни решения и има по-голям потенциал за иновации, които отговарят на нуждите на жените и насърчават равенството между половете“, се казва на уебсайта на ООН.

Предишни теми на ООН са били свързани с изменението на климата, жените в селските райони и ХИВ/СПИН.

В доклад на Световната здравна организация от 2021 г. се посочва, че почти всяка трета жена в света е подложена на физическо или сексуално насилие през живота си – въпрос, който е свързан с икономическите възможности на жените, достъпа до сексуално образование и репродуктивните права.