*

Всичко се случи случайно, когато разглеждах страница в социалните мрежи на друг творец и бях очарована от това какви неща могат да се сътворят от прежда.

Основите е положила моята майка, която в детството ми ми е показвала как се плете. Но за изработката на играчките с много желание, търпение, безсънни нощи, изплитане и разплитане, се научих сама. И така се появи моят шарен свят в лицето на „Ателието на Вени”.

Отговорът е много прост – огромно удоволствие!

Освен, че разтоварва и сваля стреса на ежедневието, то развива фантазията, естетиката, дава импулс за създаване на нещо ново и в крайна сметка човек получава огромно удовлетворение от работата си.

Щастливка съм, защото моето семейство ме подкрепя в това, което правя. Истинското удовлетворение е, когато Мони и Ани, моите деца, харесват всяка една играчка и я искат за себе си. Те са толкова добри и търпеливи, че изчакаха за Коледните празници всички деца да си получат играчките и чак тогава да направя и техните желани жирафчета.

Не приемам плетенето за работа или доходоносен бизнес, за мен то е по-скоро е хоби, страст, вдъхновение.

Не гледам на хората, които се занимават с плетене на играчки, одеалца и други като конкуренция, напротив. Винаги се радвам да обменя опит, полезни съвети, някоя любима схема или просто да поговоря с някой на моята вълна.

Каквито трябва да бъдат. Моите клиенти са ценители на изкуството и се радвам, че всекидневно срещам хора, които оценяват ръчно изработения труд. Разбира се, предимно родители, които поръчват специална играчка за своето дете или пък за подарък.

Това е много трудно, защото всекидневието около работата и децата е динамично. Но с много желание, добра организация и най-вече използване на времето, когато всички вкъщи сладко спят, всичко става възможно.

Искам да науча децата си преди всичко на търпение, постоянство и доброта.

Моята дъщеричка Ани има огромното желание да се научи да плете. Като по-малка обикаляше около мен с кълбо прежда и игла. Когато стане достатъчно голяма с удоволствие бих я научила.

Имам един прекрасен спомен от миналото лято, когато бях поканена от „Центъра за обществена подкрепа” в гр. Етрополе, където представих изкуството, с което се занимавам пред малките малчугани. Бях изненадана, когато видях желанието и блясъка в очите на децата. Някои от тях се научиха сами да си правят шалчета изплетени на пръсти.

Разбира се! Аз съм изключително щастлива, че живея в град, в който се запазват традициите и занаятите от млади и будни хора.

Плетивото, като занаят, има бъдеще. Младите майки започват да се интересуват от по-доброто за децата си и избират естествените материали. Широко разпространени и хит са плетените играчки.

Мечтите ми в тази посока са да имам малка, уютна работилничка или ателие, в което да творя, а хората да могат да видят и да се докоснат до този вид изкуство. А защо не и да организирам срещи с деца и възрастни, които искат да опитат.

И двете.

Вдъхновяваща, емоционална, перфекционист.

Като прекарвам време с децата си.

Да плета, да слушам музика или аудио книга.

Моето най-голямо вдъхновение са децата.