*

Полина Нейкова e от Етрополе и е на 24 години. Завършва Спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ и Софийския университет „Климент Охридски“ със специалност учител по физическо възпитание и спорт. Започва да тренира волейбол в родния град, когато е на 10-ина години, а днес, все така влюбена в спорта, това е нейната професия.

Състезател на отбори като „ЦСКА София“, „Панатинйакос“ – Гърция, „Вандйовър“ – Нанси Франция, „Сейнт Рафаел“ – Франция. Играла е в младежкия национален отбор и вече напълно заслужено е разпределител в женския национален отбор на България, с когото са свързани надеждите ни за добро представяне на Олимпийските игри в Париж, до които има по-малко от година.

Повече за тази млада и перспективна спортистка, прекрасен посланик на родния ни град по света, може да научите от ексклузивното интервю, което Полина беше любезна да даде специално за „Етрополски преглед“ пред нашата авторка Светлана Бошов.

Как решихте да се занимавате с волейбол? Защо този спорт, а не друг?

Преди да започна да се занимавам с волейбол, бях ходила на уроци по пиано и уроци за модел. Но моите приятелки в училище ходеха в залата по волейбол в града и си говореха колко им харесва. Един ден отидох с тях, за да видя какво всъщност правят там. Хареса ми и реших да се запиша на тренировки. Така започнах.

Какъв е пътят и как се стига до националния отбор на България? Какво е да си част от нещо толкова голямо?

Наистина е голямо. Никога не съм си представяла, че мога да се докосна до националния отбор и да гледам на живо волейболистки, които съм виждала само по телевизията. Пътят е труден с доста лишения, но определено си струва да имаш цел в живота. Мога да кажа, че обиколих почти целия свят благодарение на волейбола.

Как се играе на родна земя и в друга страна? Как се адаптирате към различна среда, треньор, отбор?

Когато бях малка много трудно се адаптирах към друга зала. Беше ми некомфортно, но с годините започваш да свикваш много бързо, защото все пак игрището е 9 на 9 във всяка една държава.

Относно треньорите за 1-2 седмици свикваш с начина на работа и няма проблем. Спортистите се адаптираме много лесно и бързо.

Какво ви дава спортът и какво ви взима?

Както казах много съм пътувала, благодарение на волейбола. Усещането да пееш българския химн е уникално. Да настръхваш, когато видиш знамето също. Радостта от победа е всичко.

Но спортът е взел доста – прекарано време със семейството, пропуснати празници, събития, купони с приятели, нямам много свободно време. А стечение на времето се повяват и доста болежки.

Какво ви носят победите? Как приемате загубите? В спорта има и от двете.

Победите носят увереност и удовлетворение от труда, който си полагал през годините. Загубите – с тях си сверяваме часовниците. Къде се намираме и на какво ниво сме, къде може да работим повече, за да се подобрим.

Как минава вашият ден и все пак остава ли време за почивка?

Един нормален ден преминава в закуска, тренировка, обяд, почивка, втора тренировка, вечеря и сън. Това е ежедневието. Понякога се случва събота след обяд и неделя да имаме почивка.

Получавате ли подкрепа от семейството? Кой повече се гордее от успехите ви – вие или те?

Да, разбира се, подкрепят ме. Мисля обаче, че все пак те се гордеят с мен повече отколкото аз самата. Не мисля, че имам много успехи.

На кого се възхищавате? Чии успехи искате да достигнете или подобрите?

Възхищавам се на големите спортисти. Медалисти от световни, европейски и други турнири и първенства. Има много разпределители, които харесвам и искам да приличам на тях.

Кое е най-важното, което трябва да прави един човек, за да успее в онова, с което се занимава? Как се сбъдват мечтите?

Най-важното е никога да не се отказваш. И да вярваш в успеха.

Може да се каже, че вие сте сбъднали мечтите си. Но за какво още мечтаете?

Със сигурност има още неща, за които мечтая. Но нека останат в тайна, за да се сбъднат.

Защо децата трябва да се занимават със спорт? Защо да изберат волейбола?

Спортът в ранна детска възраст помага за правилното развитие на мускулатура, двигателна система и т.н., учиш се на дисциплина, работа в екип. Според мен децата трябва сами да открият кой спорт най-много им харесва, за да могат да го практикуват с удоволствие. Така трябва да е с всяко нещо, с което се захваща човек.

НЕЩО ЛИЧНО

Чай или кафе?

И двете.

Опишете се с три думи?

Импулсивна, реалист, забавна – да кажем. Наистина не мога да се определя.

Как се справяте с умората и стреса?

С пълноценна почивка. 

Какво обичате да правите през свободното си време?

Сън, приятели, разходка.

Какви книги четете?

Романтика и фантастика.

Каква музика слушате?

Всякаква. Зависи от настроението ми.

ГОРЕЩО ЛЯТО С ЕВРОВОЛЕЙ 2023

В горещите юлски дни, които много от нас използват за заслужен отдих, спортистите ни продължават да следват своя тренировъчен график, определен от националния и международен календар.

Миналата седмица женският национален отбор по волейбол на България започна подготовката си за Европейското първенство – ЕВРОВОЛЕЙ 2023. Представителният тим стартира лагер в София, на който селекционерът Лоренцо Мичели повика 16 волейболистки. Сред тях е и нашата съгражданка Полина Нейкова.

Преди началото на ЕВРОВОЛЕЙ 2023 родните националки вече изиграха няколко приятелски срещи. Селекцията на Лоренцо Мичели ще пътува за Гърция за два мача, предвидени за 4 и 5 август. Серията от приятелски срещи завършва с три мача срещу Чехия на 8, 9 и 10 август в зала „Христо Ботев“ в столицата, които ще бъдат открити за феновете.

На 14 август представителният ни тим заминава за Европейското първенство, което се провежда от 15 август до 3 септември. Домакини на шампионата са четири държани – Италия, Белгия, Естония и Германия. Първият мач на България е срещу състава на Хърватия и ще бъде на 16 август в Монца (Италия). Освен хърватките, в групата ни са още отборите на Италия, Швейцария, Румъния и Босна и Херцеговина.