*

Кръвното налягане е изключително променлива величина, която се влияе от много фактори – било то генетични или фактори на околната среда. Така например, известно е, че кафето може да повиши кръвното налягане, докато високите температури го намаляват. Не е учудващо, че студеното време може да повиши кръвното налягане, а на какво се дължи това, ще стане ясно.

Какво представлява кръвното налягане?

Кръвното налягане отчита силата, която сърцето ви използва, за да изпомпва кръв в тялото ви. Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mmHg) и се определя чрез 2 цифри:

  • Систолно налягане – налягането, с което сърцето ви изтласква кръв към органите на тялото
  • Диастолно налягане – налягането, когато сърцето ви си почива между отделните удари

За нормално кръвно налягане се приемат стойностите между 90-120/60-90 mmHg. Стойности на кръвното налягане под и над тези граници, се считат за болестни и е хубаво да се консултирате с лекар.

Как температурата влияе върху кръвното налягане? 

Предишни проучвания показват, че има сезонни промени, когато става дума за кръвно налягане. Най-общо казано, кръвното налягане има тенденция да се повишава през студените месеци и намалява през по-топлите. Ниските температури причиняват временно стесняване на кръвоносните съдове. Това, от своя страна, повишава кръвното налягане, тъй като е необходимо повече налягане, за да се придвижва кръвта през стеснените вени и артерии. [2]

Хората, страдащи от високо кръвно налягане (хипертония) е вероятно да повишат нивата на кръвното си налягане през зимните месеци. Проучване установява, че средно систолично кръвно налягане (най-високата стойност на показанието на кръвното налягане) се увеличава с до 1,7 mm Hg през зимните месеци в сравнение с летните. Учените отбелязват, че контролът на кръвното налягане в летните месеци е по-лесен отколкото през зимните. 

Могат ли други фактори освен температурата да повлияе кръвното налягане?

Температурата не е единственият фактор, който оказва влияние върху кръвното налягане. Съществуват и други фактори, които също влияят върху кръвното през студените месеци. 

  • Внезапна промяна в метеорологичните условия 

Кръвното налягане може да бъде повлияно и от внезапна промяна на метеорологичните условия, като атмосферен фронт или буря. Тялото и кръвоносните съдове може да реагират на резки промени във влажността, атмосферното налягане, облачността или вятъра по същия начин, по който реагират на студ. Тези свързани с времето промени в кръвното налягане са по-чести при хора на възраст 65 и повече години. Други сезонни причини за високо кръвно налягане включват наддаването на тегло, солените храни, които често се консумират по време на празниците и намалената физическа активност.

  • Витамин D 

Нивата на витамин D варират през различните сезони, а именно, повишават се през лятото и пролетта, докато постепенно намаляват през есента и зимата. Няколко проучвания доказват, че съществува връзка между хипертонията и ниското ниво на витамин D. При хората, излагането на кожата на ултравиолетово лъчение B, което е основният източник на витамин D, се свързва с по-ниско кръвно налягане. Липсата на витамин D може да увеличи риска от повишаване на кръвното налягане. 

  • Физическа активност 

Обикновено, физическата активност през студените месеци е значително по-ниска в сравнение с лятото. Липсата на редовно спортуване е свързано с повишаване на кръвното налягане. Проучвания показват, че повишаване на физическата активност е ефективна при лечението на високо кръвно налягане при хората. С оглед на това, физическата активност е широко застъпена при лечението на хипертония. Един от основните механизми, чрез които се смята, че физическата активност влияе върху кръвното налягане, е чрез подобряване на функцията кръвоносните съдове, следвано от тяхното разширяване, като по този начин повлиява благоприятно високото кръвно налягане.

Съвети за справяне с високото кръвно налягане през студените месеци 

Ако установите, че студеното време повишава кръвното ви налягане, трябва да предприемете стъпки, за да избегнете внезапни повишения, включително:

  • Обличайте се добре и плътно, за да поддържате добра телесна топлина.
  • Покрийте възможно най-голяма част от кожата си. Използвайте шапка, шал, ръкавици и др.
  • Приспособете се към студеното време постепенно, като например да седнете за кратко навън, преди да започнете дейности на открито.
  • Опитайте се да останете активни през студените месеци. Това може да ви помогне да държите кръвното си налягане в оптимални стойности.
  • Хранете се здравословно – Наблягайте на зеленчуци, плодове и нискомаслени млечни храни, както и ограничени количества пълнозърнести храни, риба, птиче месо и ядки. Не на последно място, ограничете приема на сол и алкохол. [5,6]

Високото кръвно налягане е заболяване, от което страдат много хора в цял свят. При някои хора, контролирането му е сравнително лесно, при други не чак толкова. Важно е всеки да е наясно какво може да повлияе кръвното налягане, за да може да се предпази. Зимните месеци се свързват с лесни промени в стойностите на кръвното, което може да бъде опасно за хората. Следвайки някои съвети, бихте могли да поддържате оптимално кръвно налягане.