*

„Човек е склонен да саботира собственото си щастие и
един от най- обичайните начини да го стори е
да търси и най-малкият недостатък дори в най-хубавите ситуации.“
Хорхе Букай

Понякога си задаваме въпроса: Защо съм толкова нещастен? А може би просто не изпитваме радост от живота си.

Попаднали сме в емоционална дупка или житейските обстоятелства са ни притиснали прекалено силно?

Недоволството ни може да има много нюанси. Не става дума за депресия и други психични отклонения, диагностцирани като заболяване, а за фактори, които допринасят за това усещане, фактори, които влияят на емоционалното ни здраве.

Ето 50 причини, поради които може да сме недоволни от живота, и предложения как отново да се усмихнем и да се почувстваме щастливи.

 1. Вие непрекъснато се безпокоите.
  Безпокойството е като люлеещ се стол, който трескаво се движи, но не пътува за никъде. Вие просто не сте в състояние да го управлявате със своите действия. Отпуснете се и се концентрирайте. Спокойствието ще ви помогне да вземете правилното решение. В края на краищата много е вярно това, което се пее в известната песен: „Don’t worry, be happy“.
 2. Вие искате да контролирате всичко.
  Понякога хората си мислят, че са супергерои, изскочили от комиксите. Смятат, че са способни да контролират абсолютно всичко. Всеки техен план трябва незабавно да се осъществява. Знаете ли, с такава задача дори супермен едва ли ще се справи. Реалността е такава, че ние нямаме възможност да контролираме нищо друго, освен себе си. Примирете се с това и ще можете да се наслаждавате на случващото се, без да се стараете постоянно да правите невъзможното.
 3. Вие се обиждате.
  Да се обиждаш това е все едно да изпиеш отрова и да чакаш другият човек да умре. Вие вредите само на себе си, натрупвайки отрицателна енергия. Оставете ситуацията на мира – това ще ви бъде само от полза. Разберете, най-вероятно човекът, който ви е обидил, се наслаждава на живота и изобщо не мисли за вас, докато вие пилеете своите скъпоценни часове, за да му пращате мислено смъртоносни лъчи.
 4. Вие смятате, че всички са длъжни да играят по вашите правила.
  Новината на деня е, че на света хич не му пука за вашите правила. Колкото по-рано осъзнаете това, толкова по-щастливи ще бъдете. Нито един човек не помни вашето послание за това как трябва да живее, да се отнася към вас, да върши работата си и да гради отношенията си. Хората често пъти се ядосват, че някой изобщо не иска да се съобрази с техния вътрешен идеал. И естествено, решението на непосилната задача да накарате всички да живеят по вашите мерки носи много разочарования. Приемете хората такива, каквито са и оценете целия спектър от идеи и гледни точки, вместо да се дразните от тях.
 5. Вие сравнявате себе си с другите.
  Всички ние играем тази игра – вземаме една миниатюрна част от живота на другия човек и я сравняваме със своя. Например, мога да сравня себе си със някой известен спортист, и да си направя извод, че аз не мога да играя тенис като него. Но пък кой знае, може би аз пея по-добре от него или шофирам? Ето защо да разглеждаме под микроскоп себе си и другите е безсмислено занятие. Цялото винаги ще бъде по-голямо от онази част, която вие разглеждате, но вие постоянно ще бъдете недоволни, сравнявайки само отделни елементи. Ако хич не можете да се откажете от сравнението, насочете го навътре към себе си – днес по-добър ли съм от вчера?
 6. Вие си мислите, че ако мечтата ви се изпълни, това ще ви направи щастливи.
  Един казва: „Ще съм щастлив, когато спечеля сто милиона евро“, а друг: „Ще съм щастлив, ако днес на вечеря се събере цялото ми семейство.“ Кой от двамата е по-щастлив? Разбира се, че да имаш голяма цел е прекрасно, но когато свързваш своето щастие само с бъдещите си успехи, които между другото могат и да не се случат, ти не можеш да се наслаждаваш на днешния ден. Намерете онова, което ще ви зарадва днес, и позволете на утрешния ден да ви изненада.
 7. Вие сте „чашата, която е наполовина празна“.
  Ако сте песимист, то забелязвате само лошото в живота си. Вашето възприятие става вашата реалност. Опитайте се да се съсредоточите върху най-добрите качества на хората и върху хубавото около вас. Колкото повече слънчева светлина виждате, толкова по-малко сенки ще започнете да забелязвате.
 8. Вие сте самотни.
  Човекът е социално същество и няма как да се скриете от това. Ако в една съботна нощ осъзнаете, че сте самотни и потиснати, направете опит да промените това. Как обикновено намирате приятели? Опитайте се да посещавате обществени места, където има хора, споделящи вашите интереси и убеждения. Усмихнете се, протегнете ръка и бъдете истински заинтересовани от събеседника си. Ще се изненадате колко много ще ви помогне това в изграждането на дълготрайни отношения.
 9. Вие придавате твърде голямо значение на парите.
  Парите правят живота по-добър и по-лесен, няма как да се пренебрегне това, но те не носят щастие. Помислете си, ако утре е последният ден от живота ви, наистина ли ще използвате останалото ви време да печелите пари? Най-вероятно ще поискате да прекарате тези часове с близките си или занимавайки се с това, което обичате. Живот в съответствие с вътрешните цели носи повече удоволствие, отколкото всичките пари на света.
 10. Вие не намирате време за правилните неща.
  Понякога всички ние се чувстваме объркани. И само привеждането на своята дейност в съответствие с вътрешните ни ценности ни прави по- щастливи. Има едно просто упражнение: съставете списък на ценностите и ги подредете по важност за вас. След това сравнете колко от вашите ежедневни действия съответстват на вашите ценности. Има ли отклонения? Какво можете да направите, за да промените това?
 11. Вие сте заобиколени от нещастни хора.
  Вие сте сбор от пет души, с които прекарвате най-много време. Ако вашите приятели са постоянен източник на негативност, то дошъл е моментът да потърсите по-позитивни хора.
 12. Вие не сте открили своето предназначение.
  Много хора биха се подписали под лъжата, че смисълът на тяхното съществуване е да доживеят до почивните дни. Не е изненада, че в света има толкова много нещастни хора, пропиляващи живота си. Спрете да съществувате и започнете да живеете. Открийте своето предназначение и се стремете към него с цялата си страст. Понякога ще ви бъде трудно, понякога – страшно, но повярвайте, това ще стане най- завладяващото приключение по вашия път.
 13. Вие сте актьор, а не автор.
  Вие правите на света мечешка услуга, когато се опитвате да бъдете такива, каквито не сте в дейстивтелност. Играейки чужда роля, вие никога няма да можете да отговорите на собствените си очаквания. Някаква част от вашето съзнание винаги ще знае, че сте потиснали себе си, за да четете редове, които не вие сте писали и което е още по-лошо, в които вие не вярвате.
 14. Вие сте зациклили в своето минало.
  Много хора стават продукт на своето минало – сбор от съжаления, тъга и разнообразни „какво ако“. Да човек може да се учи от грешките си в миналото, но не може да го промени или преживее отново. Живейте в настоящето – това е единственият начин да стигнете до бъдещето.
 15. Вие живеете с мисълта за бъдещето.
  Някои си мислят, че щастието е крайната точка, макар че в действителност само пътят към нея ни дава усещането за пълноценен живот. Възприемайте всичко, което се случва, като приключение. Ако не направите това, така и ще си останете нещастни, очаквайки своето прекрасно „утре“. Животът обаче е едно безкрайно „днес“, нали?
 16. Вие не сте здрави.
  Да-да, заниманията със спорт, правилното хранене и здравият сън влияят пряко върху вашето усещане за щастие. Емоциите зависят от много физически фактори. Връзката на ума и тялото е толкова здрава, че понякога две-три упражнения, разходка на чист въздух и допълнителен час сън могат чудесно да подобрят вашето настроение.
 17. Вие сте перфекционист.
  Има три типа перфекционизъм: перфекционизъм по отношение на себе си — когато очаквате съвършенство от себе си, социален перфекционизъм — когато ви се струва, че другите очакват от вас съвършенство, и перфекционизъм по отношение на другите — когато вие очаквате съвършенство от другите. Всичките три типа ви правят нещастни. Хайде, просто се примирете, с факта, че съвършенството е непостижимо, а ако сме честни, то е още и скучно и тогава животът ни ще стане много по-лек.
 18. Вие се страхувате от неуспех.
  Някои хора толкова се страхуват да не допуснат грешка, че предпочитат да не правят нищо. Представете си, какво би било ако бяхте постъпили така, когато едва се учихте да ходите. Вие и досега щяхте да пълзите. За съжаление, с възрастта ние губим понякога мъжеството си и се боим да пробваме нещо ново. Ако се примирите с такъв начин на мислене, животът ви никога не би бил пълноценен и съответно няма как да видите щастието.
 19. Вие сте се хванали здраво за привичното.
  Растем извън границите на нашата зона за комфорт. Ако не се решите да излезете извън рамките на привичното, вие никога няма да откриете радостта от победата над страховете и порастването на крила. Веднъж на птицата й се налага да скочи, за да се научи да лети. Вие не можете да оставате в гнездото и да бъдете щастлив, наблюдавайки полета на другите.
 20. Вие сте длъжни някому.
  Дълговете провокират стрес, скъсване на отношенията и финансови трудности. Разработете план как ще се разплатите с кредиторите си и веднага ще ви стане много по-спокойно.
 21. Вие жадувате да ви оценят.
  Ако очаквате другите да ви оценяват по достойнство, винаги ще бъдете нещастни. Никой, освен вас самите няма право да определя вашата значимост и ценност.
 22. Вие пренебрегвате близките отношения.
  Знаете ли за какво съжаляват хората на смъртното си легло? Не, съвсем не за това, че са спечелили малко пари и са прекарали недостатъчно време в офиса. Повечето хора си спомнят за отношенията, които са били разрушени в надпреварата за ненужни вещи. Не пренебрегвайте семейството и приятелите си. В края на краищата, любовта все още си остава най-великата ценност в света.
 23. Вие сте роб на прокрастинацията (от англ. ез. рrocrastination – задържане, забавяне, от лат.)
  Прокрастинацията — това е безкрайна спирала от разочарования. Вие отлагате нещата за после и колкото повече постъпвате така, толкова по-тежък е вашият товар. Това е все едно да се опитвате да бягате маратон и по пътя да събирате камъни. В края на краищата вие просто няма да можете да повдигнете тази тежест. За да довършите започнатото, ще трябва да изхвърлите тези камъни, за да останете леки и готови за маневри, а не да мъкнете в утрешния ден 20 недовършени неща от вчерашния.
 24. Вие не се учите.
  Изучаването на нови неща носи радостта от откритието. Намерете си хоби, потърсете нов интерес в живота си. Обучавайки се, вие опознавате света отново, а това значи, че оставате млади, способни да се учудвате и сте щастливи.
 25. Вие имате нереализирани мечти.
  Призраците на несбъднатите желания могат да ви преследват. За щастие, ние винаги можем да вдъхнем живот на нашето светоусещане, ако съумеем да намерим в себе си мъжество да вървим към нови възможности.
 26. Скучно ви е.
  Животът на много хора протича без промени и това може да ги доведе до скука. Днес има безброй най-нови постижения на науката и техниката, светът около нас е прост и относително безопасен, и в него не остава място за приключения. Рутината ни засмуква. Има обаче много начини да внесем разнообразие в живота си. Поставете пред себе си цел да правите това, което ви изважда от обичайните релси и дори ви плаши — повярвайте, ще се намерят много неща, които могат да ви събудят, разтърсят, учудят и очароват.
 27. Вие сте прекалено заети.
  Вие сте непрекъснато заети, затова не успявате да се чувствате живи. За какво щастие може да се говори тук? Преразгледайте вашето разписание. Със сигурност ще откриете в него много неща, които отнемат от времето ви, но нищо не ви дават в замяна.
 28. Вие спите малко.
  Хората, страдащи от безсъние, имат 10 пъти повече шансове да изпаднат в депресия, отколкото онези, които спят добре. Наспивайте се и ще се чувствате щастливи.
 29. Вие прекарвате недостатъчно време в уединение.
  Понякога е нужно да дадете на ушите си почивка от шума на живота и да се съсредоточите върху вътрешния си монолог. Да прекарвате време насаме със себе си е нещо естествено и нормално. Не е важно дали това ще бъде чашка кафе на пейка в парка, поход в планината или дори занимание с алпинизъм. Вашата психика ще ви бъде много признателна за такива моменти на уединение.
 30. Вие нямате цел.
  Безцелният живот е безкраен източник на разочарование. Вместо просто да оставите нещата да се случват с вас, създавайте своето бъдеще, поставяйте си цели и ги постигайте. Да виждате, че целта ви е постигната успешно, е една от най-великите радости в живота.
 31. Вие сте зависими.
  По-лесно е да сте зависими от другите, но независимостта е черта на зрелия човек. Онези, които се държат за другите и не планират да бъдат свободни, са обречени да се борят със занижена самооценка. Невъзможно е да излетиш на собствените си крила, ако си обременен и от необходимост да „мъкнеш“ със себе си още някого.
 32. Вие си мислите, че не заслужавате щастие.
  Някои имат изкривена представа за това, че не заслужават щастие. Гложди ги чувство за вина за минали постъпки или просто смятат, че са недостойни за такава емоция. Щастието обаче е опит, който всеки трябва да изпита. Зачеркнете „не“-то в своето „аз не заслужавам“ и вижте какво ще се промени.
 33. Все нещо не ви стига.
  За да усетите пълноценно живота, винаги не ви достига още нещичко. И това. И ето още това – мъничко, съвсем малко. Ако вие постоянно се намирате на стъпка от удовлетворението, вашите шансове за щастие съществено намаляват. Това никога няма да свърши, алчното чудовище така и ще ви изгризе отвътре. Вие непрекъснато ще лъжете себе си, че ето сега ще откриете последното нещо, което ще ви направи щастливи. Всъщност, тази яма няма дъно. Опитайте се да почувствате радостта от всеки момент и ще усетите неизпитан подем.
 34. Вие игнорирате възможностите.
  Когато шансът чука на вратата, мнозина от нас просто увеличават звука на телевизора и се наместват по-удобно на дивана. Как ли пък не, нали тази възможност изглежда като работа или ви изтласква извън зоната на комфорта, а това изобщо не ви трябва. По-лесно е да си седите, нали? Ако такова поведение обаче се превърне в навик, веднъж ще се събудите с дълбокото разочарование, когато разберете, че сте пропуснали всички шансове. Трудно е да бъдете щастливи, ако не позволявате на хубавите неща да се случват в живота ви.
 35. Вие сте самодоволни.
  Самодоволството създава илюзия за спокойствие. Всичко върви добре, животът не ви бие, вие сте прекрасни като бог, какво още ви трябва? Всъщност, вие просто плувате по течението и в един прекрасен ден то може да ви изхвърли на един много недружелюбен бряг. Борете се, преодолявайте себе си, не си позволявайте да закостенеете в пасивното си съществуване.
 36. Вие ненавиждате работата си.
  Каквото и да си говорим, на работното си място вие прекарвате по- голямата част от живота си. Трудно е да запазите щастливата си усмивка, ако с всички фибри на душата си ненавиждате това място и хората, които срещате там всеки ден. Все пак работата трябва да ви носи радост и удовлетворение, а не само възможност да си плащате сметките.
 37. Вие тичате след ненужни вещи.
  Понякога ние забравяме какво е действително важно за нас. Просто помислете – толкова ли ви трябва тази нова кола, ако заради нея е необходимо да работите на три места и да жертвате времето, което можете да прекарате със семейството си?
 38. Вие нямате духовен живот.
  Съвременните изследвания показват взаимовръзка между духовността и щастието. Това се обяснява с факта, че медитацияята или молитвата, както и общуването с позитивно настроени съмишленици, успокояват, помагат да се отпуснем и да се настроим за промени към по-добро.
 39. Вие нямате истински приятели.
  Около вас може да има стотици приятели и познати, но ако сред тях няма нито един близък приятел, който би бил с вас дори в най-силната буря, то вие няма да бъдете щастливи. Животът това е постоянно взаимодействие с хората и ако не сте сигурни, че вашите връзки са здрави, може би си струва да си потърсите приятели. Вие ще се чувствате по-уверено, ако знаете, че винаги може да разчитате на подкрепа.
 40. Вие се страхувате от себе си.
  Това е странно, но мнозина се боят от себе си и не се доверяват на своите инстинкти. Ако обаче вие не се доверавате дори на себе си, кому изобщо можете да се доверите? Научете се да вярвате на своите решения и да не се съмнявате в собствения си житейски път. Точно това се нарича „хармония“.
 41. Вие твърде много се безпокоите за това какво мислят другите.
  Щом само приемете факта, че не е възможно да се харесате на всички, животът ще заискри в ярки цветове. Опитите да угодите на всички и на всеки някой ден ще ви побъркат. Няма смисъл да се живее, опитвайки се постоянно да се нагодите към някого.
 42. Вие не се отпускате.
  Все пак животът е игра и на всички нас отвреме навреме ни е нужен таймаут. Ако не си позволявате да си почивате, стресът и разочарованието ще ви съпътстват постоянно. Научете се да се отпускате и да възстановявате силите си и тогава вашето психическо и физическо здраве видимо ще станат по-добри.
 43. Вие не рискувате.
  Много хора не използват своя потенциал максимално. Ако чувствате, че сте способни на нещо по-голямо, рискувайте, предизвикайте съдбата. Може да почувствате възторга на първооткривателя, докато вашите познати продължават да се плацикат лениво в блатото на делничността. Преодоляването на границите прави живота много по- привлекателен.
 44. Вие сте нетърпеливи.
  Ох, колко е трудно на човек да бъде търпелив, колко е тежко да се чака, но понякога това е всичко, което можете да сторите. Понякога обстоятелствата ни карат да се позабавим и да изчакаме, трябва просто да се примирим с това. В края на краищата изборът е ваш – да се успокоите и да не бързате с решението или да прибързате и да станете за смях.
 45. Вие не се учите от грешките си.
  Да повтарят едни и същи грешки е любимо развлечение за някои хора. Те винаги стигат до еднакво плачевни резултати, но продължават да действат по същата схема на самоунищожение. Да забележиш в себе си такъв навик е много по-трудно, много по-лесно е да блокираш неприятните спомени, отколкото да ги анализираш. А всъщност, грешките ни помагат в постигането на всяка една цел – колкото и болезнени да са те, това е нашият опит, който както е известно няма как да изхвърлиш.
 46. Вие нямате куче.
  Или котка. Или папагалче. Или поне аквариум с рибки. Изследванията показват, че общуването с домашни любимци спомага за отделянето на окситоцин, хормона на доброто самочувствие, както у човека, така и в животното. Кучето — това е вашият собствен терапевт, който винаги може да направи деня ви малко по-светъл и да ви подари радост.
 47. Вие бъркате щастието с комфорта.
  Вие може да имате топло и уютно жилище, топла и уютна работа, топъл и уютен живот, но при това вие все едно няма да сте щастливи. Често пъти щастливи ни прави онова, което ни изважда от състоянието на равновесие и комфорт. Научете се да разделяте тези две чувства и да подредите приоритетите си. Може би в някакъв момент ще се наложи да пожертвате комфорта си, но това си струва.
 48. Вие не обичате себе си.
  Стара, избита истина, която обаче работи безотказно – никога няма да сте щастливи, ако не се помирите със себе си и не се заобичате. Това е все едно постоянно да мъкнете върху себе си някого, който ви удря по главата. Спрете да правите от живота си боксьорски ринг. Обичайте човека, който се отразява в огледалото и на двама ви ще стане много по-лесно да се променяте към по-добро.
 49. Вие играете ролята на жертва.
  Обстоятелствата винаги са по-силни. Другите винаги имат повече власт. Вие сте само винтче в огромната машина, която ви мачка. Сериозно ли мислите така? А може би трябва да преразгледате своите убеждения и просто да поемете отговорността за собствените си постъпки? Възрастните хора постъпват точно така. И щастливите – също. Не позволявайте никому да завладее властта над вас самите.
 50. Вие не си позволявате да бъдете щастливи.
  И така, защо сте се хванали за всичко, което ви прави тъжни? Това е труден и честен въпрос към самите вас. Ако признаете, че щастието това е съзнателен избор, следователно налага ни се да носим отговорност за него, както и за всеки свой избор. Да си нещастен е по- лесно – може да не правиш нищо и да използваш цялото си време да съжаляваш себе си. Щастието предполага активност. Дали искате това или не — ще решите само вие.

Източник: http://margaritta.net/2018/50prichini-da-se-chuvstvate-neshtastni.html