*

Освен с чистия въздух и красивата природа етрополското с. Бойковец държи първенство и с най-голямата по площ самородна брезова гора. Тя се простира на десетки хиляди декари.

Според народните вярвания брезата избавя от беди и болести, а в замяна носи щастие. Най подходящото време за събиране на целебния брезов сок и не по-малко целебните млади листа е първата половина на пролетта.
Брезовият сок е склад на витамини, осо­бено витамин С, на орга­нични киселини, ароматни, дъбилни, биологично актив­ни вещества, маса минера­ли, от които най-много ка­лий, калций, магнезий, нат­рий, манган, мед и даже ти­тан.

Растителните хормони и фитонциди, унищожаващи микробите, правят бре­зовия сок истински приро­ден имуностимулатор.
Трябва да отбележим, че положителните свойс­тва на сока са по-силни, отколкото останалите, също лечебни, части на брезата. Именно в сока се съдържа цялата живител­на сила на дървото, която то е събирало през дълга­та зима.

Покрай целия спектър от болести – от дерматити до артрити – сокът изчиства организма от токсините, стимулира обмяната на вещества­та, подобрява настроени­ето, а според последните изследвания, облекчава симптомите на климакса при жените, и не на последно място – се бори с мъжката импотентност.

Източник: www.balkanec.bg