*

Единственият български футболист, носил капитанската лента на германския гранд „Байерн” (Мюнхен) е перничанинът Михаил Лозанов. Той е централен нападател на “Байерн” в периода от 1937 г. до 1939 г. По това време Германия се управлява от Адолф Хитлер и е истинско чудо чужденец да бъде избран за капитан на баварците.
Българинът е студент в Мюнхен и бързо се налага като най-добрия футболист на „Байерн”. Бележи гол след гол за своя отбор, който е безспорно най-силният в страната. Става шампион на своята провинция. По това време не е имало единна Бундеслига, както е сега.
Един от мачовете на Лозанов за България никога няма да бъде забравен. Двубоят е срещу Турция,в Истанбул.Годината – 1932. Раната от петвековното турско робство е още прясна и мачът,който се води приятелски,е зареден с огромно напрежение. Турците повеждат с 2:1. Тогава се случва нещо неочаквано. Лозанов събира съотборниците си в центъра и изкрещява: „На тия джегали ли ще се дадем”…И запява химна „ШУМИ МАРИЦА ОКЪРВАВЕНА ”. Песента отеква на терена пред онемелите трибуни. България печели с 3:2, а футболистите са посрещнати в София като герои.
„Татко беше по немски педантичен” – разказва Магда, дъщерята на Лозанов.

– От него съм запомнила един съвет: „Внимавай какво обещаваш. Защото после трябва да го изпълниш.”