*


На малки и големи е познато името на Астрид Линдгрен, създателката на Пипи Дългото чорапче.

Обичам тази лудетина – с коса, която „имаше цвят на морков и бе сплетена на две стегнати, стърчащи плитки” и Господин Нилсон на рамото, живееща във вълшебната Вила Вилекула. В тази стара къща с градина децата изживяват различни приключения и се чувстват свободни да бъдат деца. Затова не е случайно, че през 1991 година в Швеция, родината на Пипи, се появява един нетрадиционен и вълнуващ празник – Денят на приказката. И оттогава, на 20 март всяка година, се провежда Международен ден на приказката, известен още като Световния ден на разказвача. Постепенно към Швеция се присъединяват все повече държави – от Мексико до Австралия, от Канада до Естония. През 2005 в него вече участват 25 страни.
Всяка година празникът има тема, която по някакъв начин може да открием в различни приказки. През 2017-та темата беше „Преобразяване” и за пореден път децата отново преживяха преобразяването на Пепеляшка в красавицата на бала, на грозното пате в красив лебед и други вълшебни промени.
Този празник припомня на хората, че доброто съществува, че промените носят със себе си щастие, че трябва да продължаваме да вярваме в чудеса и да ги откриваме дори в ежедневието си. Отново чуваме гласа на разказвача на вълшебства, който реди дума след дума и ни пренася в света на замъците на Братя Грим, гъстата гора на Хензел и Гретел, цветята на Малката Ида, смелия Малечко-Палечко и много други приказни герои. И този глас не се е променил през дългия път, който книгата е изминала за толкова много години – от ръкописа и печатната книга, чак до електронното издание и съвременните технологии.
Някога попитали Алберт Айнщайн как да направим децата си интелигентни. Отговорът бил съвсем простичък: „Ако искате децата ви да са интелигентни, четете им приказки. Ако искате да са още по-интелигентни, четете им още повече приказки.” 
Скъпи родители,
четете приказки на децата си! Намерете време в забързаното и напрегнато ежедневие да преживеете заедно с тях приключенията, които се крият на страниците на книжките с приказни истории. Защото приказката
– ще ви сближи още повече с децата и ще остави незабравими спомени в сърчицата им  
– ще им помогне да разбират собствените си емоции и емоциите на другите
– ще развие детското въображение и творческото мислене
– ще ги накара да заобичат книгите и четенето завинаги
– ще ги учи да мислят и да общуват с лекота
– ще им помогне сами да разказват истории
– ще ги учи да не се предават пред трудностите и да приемат предизвикателствата.

Имало едно време…. Чувате ли вече гласа на приказката, която ви кани да отворите нейните страници и да станете отново дете?

Любопитната приятелка