*

Знаете ли какво е „комбуча”?
Затворете очи и се пренесете в Китай през 250 г. пр. Христа, където хората от династията Ян консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието”. Да прескочим няколко века и да посетим Австрия, където същата напитка била известна с името „комбухер, в Америка била известна като „комбуча”, а в Русия станала популярна като „чаен квас”. Много хора я познавали като „гъбата от Манджурия”. Названието „комбуча” идва от японския език и означава чай (ча) от водорасли (комбу).
Напитката комбуча се прави от вода, зелен чай, захар или мед и SCOBY(специален вид колония от бактерии и дрожди), която преминава през ферментиращ процес. Според формула, която се предава от поколение на поколение, напитката ферментира, за да се създаде естествено газиран еликсир. Смята се, че комбуча е по-здравословния вариант на студения чай. Класическият вкус е леко сладък с приятна киселинност и лека газировка.
Финландският производител на комбуча „The Good Guys Kombucha” предлага един съвременен поглед в областта на новите продукти с тази напитка.

Фирмата е най-големият производител на комбуча на финландския пазар. Компанията е създадена от няколко приятели, които решават да предложат на потребителите естествено газирана напитка от ферментирал чай, действаща често като пробиотик и подпомагаща детоксикацията на организма. Фирменият асортимент предлага естествено ферментирала комбуча с различни вкусове – грейпфрут, джинджифил и морков, ягода и босилек, пресен джинджифил, различни билки, торбички с листенца на зелен и черен органичен чай, както и набор от необходимите съставки и оборудване за приготвяне на собствена напитка в домашни условия.

Всичко това е напълно достатъчно, за да замените неособено полезните газирани напитки с утвърдената и много популярна комбуча. Производителите се придържат към максимата, че пастьоризацията няма място при тях и всичко е резултата на природната ферментация. Винаги дръжте комбуча на хладно (+2 … + 6). При стайна температура дрождите и бактериите могат да започнат да регенерират, което се отразява на качеството на напитката при отваряне на бутилката. Продуктите на „The Good Guys Kombucha” могат да бъдат намерени в магазинната мрежа на Финландия, както и в Интернет магазина на фирмата. „За нас няма нищо по-приятно от това, да чуеш, че нашите напитки на основата на чаената гъба действително помагат на хората да се чувстват по-добре.” – отбелязва един от учредителите на компанията Кристер Хал (Krister Häll). „Живеем съгласно принципа „Без добавени глупости“. В нашата комбуча няма да срещнете консерванти, оцветители или добавки. Всички наши вкусове идват от истински органични съставки, а не от концентрат или екстракти. По този начин ние поддържаме нашата комбуча възможно най-естествена. Животът е уникален и това важи и за комбуча. Няма две еднакви партиди комбуча, така че се очакват леки промени във вкуса и нивото на карбонизация.” – добавя той.
Приятели и читатели мои, любопитната приятелка насочва вашето внимание към страницата
Kombucha Life (https://kombucha.bg),
където ще се запознаете с българския производител на комбуча. Тяхната продуктова линия включва и няколко разновидности, към които са добавили плодове и растителни екстракти. Можете да се насладите на комбуча с джинджифил, мента, папая, арония, роза, бъз или канела. Всички те са без добавени оцветители и са овкусени с изцяло натурални съставки. Тези чудесни безалкохолни напитки могат да бъдат намерени на рафтовете на големите хранителни магазини в страната. Фирмата има и онлайн-магазин, където можете да направите своите поръчки.
Хмммм, дали да не опитам тази нова и здравословна напитка?! Беше ми интересно да чета за нея, но по-добре би било да се запознаем лично. Обещавам да споделя моите впечатления и снимка на бутилката с комбуча.
До следващия път……, когато ще разкажа за Jungle Juice Bar и Tähtikuoharit!

Автор: Любопитната приятелка