Етрополе

Еврейската общност в Етрополе

Еврейте са се заселилив Етрополе много отдавна:
1376г., 1450г., 1492г. и са останали там до 1808г.
През 1376г. маджарския крал Людвиг изгонва еврейте от крепостта „Будим“ и те намерили спасение и убежище в българските градове на река Дунав (Видин и Никопол), от където по-късно, се установяват за няколко века в гр. Етрополе, който е привилигеровано рударско селище през този период. По-късно след замиране на занаятите и търговията те се изселват в София и Варна. Тази еврейска общност се наричала „Будим“.
През 1450г. от Бавария наново са изгонени еврей, който първоначално намират убежище в ъв Варна, Никопол и Плевен, а по-късно гостоприемство в Етрополе. Еврейската общност от този клон е наречена „Ешкенази“.
Третият клон дошъл в Етрополе през 1492г., когато Испания ги изгонва от своите предели. Това е така наречената общнсот на „Шпаньолите“.
Така в Етрополе са обособени три еврейски махали, три отделни общности дошли в различни времена и донесли различни култури. Затова и преданието сочи, че в Етрополе е имало три еврейски синагоги за всяка общност поотделно. Главната синагога се е намирала до еврейската кула „Колото“ в югоизточната част на града (днешната улица „Христо Ясенов“ – под автогарата).
Еврейската кула е построена в края на XIV век, била е на четири етажа, висока около 18 метра. Изградена е от дебели каменни стени с бойници и отвори, с предпазни врати и капаци, обковани с дебело желязо. На всеки етаж е имало дървен под с огнище (оджак), отвори за бойници и за светлина. Най-отгоре върху каменния покрив е имало изкована от желязо окръжност с вплетени един в друг два триъгълника, изобразяващи еврейската звезда. Точно заради това изображение кулата е наричана от местното население „Колото“- на етрополски диалект означава колелото. В партера и имало дълбок кладенец, винаги пълен с чиста вода за пиене. Високи каменни зидове са ограждали около нея голям вътрешен двор с чешма в него. Тази кула е служела за страноприемница на преминаващите еврейски търговци и равини. Близката до нея синагога е била по-малка и е унищожена при нашествията на кърджалите в града. Полилеят и сребърните плочи от срината синагога са изпратени на софийската синагога.
За съжаление останките от еврейската кула са оставени в забвение и лека- полека още една историческа ценност в нашия град ще бъде заличена!

2 replies
 1. Анонимен
  Анонимен says:

  „Евреите са се заселили в Етрополе много отдавна:
  1376г., 1450г., 1492г. и са останали там до 1808г.“
  Естествено това не са годините на заселването в Етрополе, а годините на изселването /прогонването им от съответните страни.
  Заселването в Етрополе е станало много по-късно, в контекста на социално-икономическите и исторически фактори.
  Едва ли със сигурност може да се каже през кой век е построена кулата. Според оценката на бившия НИПК това е средновековна кула /Средновековие – края на 5-и до края на 15-и век/. Но същата не би могла да бъде построена в края на 14-и век по обясними причини.
  Интересно, кой е авторът на посочените в статията данни?
  Голям интерес представлява и приложената снимка на графика. Автор е руски художник, който я е рисувал през време на Освободителната война. Ако това е рисунка по оригинала, е от изключителен интерес. Всъщност всякаква инфо в тази връзка, би била много ценна.

  Отговор
 2. Вера Петкова
  Вера Петкова says:

  В Архив „Българска фотография“ съм попадала на тази гравюра, но надписът под нея е „Турски дом /кула в Етрополе/“.

  Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.