*

Еврейте са се заселилив Етрополе много отдавна:
1376г., 1450г., 1492г. и са останали там до 1808г.
През 1376г. маджарския крал Людвиг изгонва еврейте от крепостта „Будим“ и те намерили спасение и убежище в българските градове на река Дунав (Видин и Никопол), от където по-късно, се установяват за няколко века в гр. Етрополе, който е привилигеровано рударско селище през този период. По-късно след замиране на занаятите и търговията те се изселват в София и Варна. Тази еврейска общност се наричала „Будим“.
През 1450г. от Бавария наново са изгонени еврей, който първоначално намират убежище в ъв Варна, Никопол и Плевен, а по-късно гостоприемство в Етрополе. Еврейската общност от този клон е наречена „Ешкенази“.
Третият клон дошъл в Етрополе през 1492г., когато Испания ги изгонва от своите предели. Това е така наречената общнсот на „Шпаньолите“.
Така в Етрополе са обособени три еврейски махали, три отделни общности дошли в различни времена и донесли различни култури. Затова и преданието сочи, че в Етрополе е имало три еврейски синагоги за всяка общност поотделно. Главната синагога се е намирала до еврейската кула „Колото“ в югоизточната част на града (днешната улица „Христо Ясенов“ – под автогарата).
Еврейската кула е построена в края на XIV век, била е на четири етажа, висока около 18 метра. Изградена е от дебели каменни стени с бойници и отвори, с предпазни врати и капаци, обковани с дебело желязо. На всеки етаж е имало дървен под с огнище (оджак), отвори за бойници и за светлина. Най-отгоре върху каменния покрив е имало изкована от желязо окръжност с вплетени един в друг два триъгълника, изобразяващи еврейската звезда. Точно заради това изображение кулата е наричана от местното население „Колото“- на етрополски диалект означава колелото. В партера и имало дълбок кладенец, винаги пълен с чиста вода за пиене. Високи каменни зидове са ограждали около нея голям вътрешен двор с чешма в него. Тази кула е служела за страноприемница на преминаващите еврейски търговци и равини. Близката до нея синагога е била по-малка и е унищожена при нашествията на кърджалите в града. Полилеят и сребърните плочи от срината синагога са изпратени на софийската синагога.
За съжаление останките от еврейската кула са оставени в забвение и лека- полека още една историческа ценност в нашия град ще бъде заличена!