*

Преди броени дни от печат излезе първата книга с разкази на нашия колега Христо Христов от Етрополе. Тя е озаглавена „Жажда”. Защо е избрал точно това заглавие за своята книга, авторът дава отговор на този въпрос в обръщението си към читателите: „Посвещавам тази моя първа книга, която нарекох „Жажда”, на теб. Да, на теб, читателю, както и да се казваш, където и да се намираш, откъдето и да идваш, накъдето и да си тръгнал. Ти си този, в който я има жаждата към нови знания и познания за природата и човека. И след като, вероятно, прочетеш тази книга, ще тръгнеш отново по пътя си и ще търсиш още начини за утоляване на своята жажда към развитие и усъвършенстване.”.

Книгата съдържа 34 къси разказа по истински случаи от живота на автора и на хора от неговото обкръжение. Първият разказ в нея също носи заглавието „Жажда” – една вълнуваща история от времето на Втората световна война.

„Всичко това съм се опитал да предам в малки разкази, за да са по-четивни…На места в разказите има по малко хумор и философия, като съм се стремял с това да задържам за по-дълго време твоето внимание и мисъл върху описаното”, пише още в обръщението на автора към читателите.

Христо Христов отправя специална благодарност към „Сдружение за Етрополе” и към председателя на организацията – Борил Караканов, за това че финансираха книгата и поеха цялата работа по отпечатването й.

Христо Христов е роден в село Лопян, Етрополска община. По професия е учител. Целият му професионален път преминава в Етрополска община – учител, зам.-кмет на Общината, директор на Дома за деца и юноши, Климатично и основно училище, заместник и главен редактор на в. „Етрополски поглед”. Има публикации в местни, окръжни, младежки и педагогически издания. Негови разкази са с награди на журито и на публиката в ежегодната Етрополска литературно-музикална зима.

В момента Христов работи за Етрополската секция на информационния сайт botevgrad.com.