*

Не само заради теглото и фигурата, специалистите препоръчват да се избягва късното хранене. Здравословно е вечерята да не се планира по-късно от 18.00 ч., но безспорен факт е, че в съвремието ни спазването на това правило е почти невъзможно.

Късното хранене не се препоръчва и заради комфорта и здравето на стомаха. То влияе на почивката ни през нощта, качеството на съня и се отразява по директен и индиректен начин на метаболизма ни.

Но, още повече, когато сме постигнали да вечеряме рано, е възможно да се появи желание за хапване в късните вечерни часове. Когато работният режим пък е на смени, ритъмът на хранене съвсем се променя.

И, така, какво е подходящо да хапваме вечер, когато ненадейно сме огладнели след вечерния филм?…

Черешите са възможно най-добрият избор за вечерна закуска, тъй като са богати на мелатонин – хормон, който се синтезира от организма, при намаляване на дневната светлина и е свързан с отпускането и съня.

Изследователи са стигнали до извода, че консумиращите чаша черешов сок се радват на повече мелатонин, което подобрява качеството и продължителността на съня.

Така че черешовият сок е изключително добър вариант при по-напрегнат ден, тревожност, фитнес във вечерните неподходящите за това часове.
Когато се отдавате на хапване на череши обаче, не забравяйте, че те са и сладки и все пак не бива да се прекалява с количеството им. Сложете си такива в купичка и се насладете на порцията си.

Според специалиста д-р Майкъл Бреус перфектната закуска съдържа около 70% въглехидрати и около 30% мазнини или протеини. В този смисъл, според него филийка оризов хляб с парченца авокадо са идеални да подкрепим организма си през нощта, без да се налага да тичаме до хладилника няколко пъти. Сложните въглехидрати стимулират отделянето на серотонин, който се превръща в мелатонин в епифизата. Протеините или мазнините пък държат състояние на ситост за дълго време.

Нахутът е друго предложение, което идва отстрана на диетолозите. Също осигурява подходящи въглехидрати за синтез на серотонин. Той обаче е богат и на магнезий, който се отразява благоприятно на съня. По-конкретно, поддържа нивата на GABA – невротрансмисер, който е свързан с отпускането.

Нахутът, освен това, съдържа и триптофан, аминокиселината, която предшества серотонина.

Колкото и неочаквано да изглежда, подходяща вечерна закуска са и яйцата, независимо дали са варени или под формата на омлет. Те също съдържат мелатонин, както и L-орнитин – аминокиселина, която доказано подобрява качеството на съня. За по-богат вкус в омлета могат да се добавят зеленчуци, те са нискокалорични, така че няма да навредят на теглото.

Източник: www.mindbodygreen.com

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.