Чумният камък - Етрополе

Легенда за „Чумният“ камък

На речния бряг срещу къщата на отдавна спокоилия се Учо Транчов е „Чумения“ камък.
През 1771г. в гр.Етрополе върлувала „черната смърт“ – Чумата. След като пребродила целия град и мор налегнал всички къщи, чумата (доста застаряла жена с чорлава прошарена коса и дълбоки бръчки по намръщеното лице), минала отсам реката и се установила на почивка на тавана на Транчовата къща.
Всяка сутрин при страх и трепет на многобройната Транчова челяд, чумата слизала от ниския таван, преминавала през готварницата, отивала на реката, приклеквала там на „Чумния“ камък“- и се миела и всчесвала.
Затова камъкът го нарекли ЧУМЕН.
При ремонта на площада (в отдавнашни времена е бил наричан „Чумниният площад“) и улицата (сега се казва площад и улица „Ленин“), живеещия наблизо Ангел Павлов забелязва, че при изкопните работи, багера изважда от земята голям камък, отговарящ на легендата.
По негова молба багеристът се съгласява и премества камъкът на подходящо място.
Ангел Павлов измива камъкът и заедно с даскал Марин Кубетски (преподавател по история в Етрополе), организират кампания по поставянето на пейки и обособяването на кът, като по този начин легендата ще бъде съхранена за поколенията.

Летописна бележка намираща се в библиотеката на етрополския манастир „Света Троица“

1 reply
  1. Павлина Аладжова
    Павлина Аладжова says:

    Вече не помня мястото, на което преди 75 години видях странен камък. Помня само, че беше под едно голямо дърво със широка корона. Камъкът беше голям, правоъгълен, сив. Горната му част беше много гладка и почти в средата, съвсем неочаквано, се виждаше вдлъбнат отпечатък от голям човешки крак. Когато се прибрах, разказах на баба си за този камък и тя ми каза, че в Етрополе вярват, че този отпечатък е оставен от Чумата, когато напускала града.

    Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.