*

Роден е на 15 юли 1911 год. в София, където завършва Музикалната академия през 1942 год. Година по-рано ръководи смесен хор при студентска почивна станция в гр. Берковица. По случай годишнина на дома написва химн, посветен на берковската студентска колония. Една от първите му творби е и марша “Славата на героя”, посветен на главнокомандващия от Първата световна война ген. Н. Жеков. На 16 юли 1942 год. за марш, посветен на японските войски, маестрото получава благодарствено писмо от японския пълномощен министър в България г-н Ямаджи. Подобно признание идва на 30 юни 1942 год. и от хърватския пълномощен министър г-н Жидовец за композицията “Братя по съдба”.

През 1943 год. на тържество по случай конференция с участието на унгарски студенти в Берковица се изпълняват музикални творби на Манол Манолов, който тогава е диригент на Военната музика в града. На благотворителен концерт на 7 юни 1944 год. маестрото сам изпълнява на цигулка своята творба “Български танц № 1”. Тогава той вече е учител в III Софийска мъжка гимназия.

През 1945 год. Манол Манолов пристига в Етрополе и става учител по музика в новооткритата гимназия “Христо Ясенов”. На следващата година смесеният хор на гимназията под ръководството на маестро Манолов изпълнява народни песни по Радио София. През 1947 год. хорът за трети път печели прегледа на художествената самодейност в Ботевградска околия. Манол Манолов организира в училището и голям оркестър. През 1946 год. под негово ръководство за първи път в Етрополе е поставена оперетата “Иванов Павел”. По-късно на етрополска сцена са поставени и оперетите “Наталка Полтавка” и “Взаимна любов”.

През 1946 год. по идея на Манол Манолов е създаден работнически хор към Синдикалния съвет, в който участват 120 души. Маестрото е преподавател и в основаната през 1954 год. Детска музикална школа към читалище “Напредък”. Всяка учебна година той обучава над 50 деца по цигулка и пиано. С училищния състав поставя детската оперета “Вълшебния извор” по текст на Веса Паспалеева, стихове на етрополския поет Георги Билев и негова авторска музика. Хорът на гимназията под негово ръководство през 1955 и 1959 год. е окръжен първенец. Манолов ръководи и самодейни хорове при ДИП “Етрополски бук” и при завод “Метални изделия”. Диригент е на духовата музика в града и на създадената през 1966 год. фанфарна музика при СПУ “Христо Ясенов”.

Манол Манолов е талантлив композитор, автор на две детски оперети, много песни, маршове, класически музикални творби. Посветени на етрополския край са неговите песни: “Етрополски моми”, “Етрополски извори”, “О, етрополски край”. Изключително популярни и обичани са песните му по стихове на етрополския поет Христо Ясенов – “Маргарита” и “Обичам тишината”. Отделно маестрото е събрал и нотирал над 200 народни песни от етрополския край.

През 1963 год. Манол Манолов е награден с орден “Кирил и Методий”.

Умира през 1976 год.

Материалът е подготвен с любезното съдействие на Библиотека Етрополе!

Маестро Манол Манолов

Маестро Манол Манолов