*

Представяме ви този невероятен текст на известния автор Джеф Хейдън, публикуван от Linkedin.com

1.Никой не ме чува.
Хората ще чуят всичко, което е забавно, интересно, искрено, смешно, шокиращо, информативно, вълнуващо, глупаво, сатирично, скандално, тъжно, наивно, секси…

Ако не можете да накарате никой да ви слуша, проблемът не е в тях. Проблемът е във вас.

Това, което искате да кажете е без значение. Променете посланието си така, че да има някакъв смисъл за хората, до които искате да достигнете.

Тогава ще ви чуят.

2. Страх ме е.
Добре дошли в клуба. Всички се страхуваме.

Имате избор: да позволите на страховете си да ви дърпат назад… или да използвате същите тези страхове като гориво, с което да направите каквото е необходимо, за да успеете.

Самодоволството е враг на постиженията. Използвайте страха си, за да го прогоните.

3. Нямам пари.
За повечето предприемачи бизнесът се състои изцяло в изкуството и науката да постигнеш повече с по-малко – по-малко пари, по-малко хора, по-малко време и т.н.

Приемете го. Вие никога няма да имате „достатъчно” пари или капитал или финансиране. Никога. Ако нямате достатъчно капитал да започнете своя бизнес по начина, по който планирате – променете плана.

Не винаги можете да контролирате това, с което разполагате. Можете обаче да контролирате какво ще изберете да направите с това, което имате.

4. Нямам време.
Всеки разполага с еднакво количество време. Единствената разлика е в това какво правите с времето си.

Ако сте блокирани под земята и имате кислород само за 24 часа едва ли ще тръгнете да си проверявате акаунта в Twitter или да си чатите с приятели или да прекарате малко „лично време” пред телевизора. Вместо това ще копаете и ще копаете и ще копаете през цялото време и без прекъсване.

Приложете същото ниво на важност и спешност към това, което искате да постигнете и вашият график моментално ще се разчисти.

Да намериш време да направиш нещо винаги зависи от това колко много искаш да го направиш.

Намерете някой, който е направил това, което искате да направите и му предложете да работите безплатно за него срещу възможността да се учите.

Това прекалено трудно ли ви изглежда? В смисъл, че ще платите твърде висока цена? Или не ви се струва справедливо? В такъв случай просто приемете, че никога няма да разполагате с тези умения и спрете да се оплаквате.

Уменията и познанията не се раздават даром, а се придобиват и се заслужават.

Не разполагам с правилните връзки.
Покрай фирмените уебсайтове, LinkedIn, Facebook, Twitter и всички останали социални медии можете да достигнете почти всеки, с изключение на Папата и, вероятно на Боно. Всъщност някои хора са изненадващо лесно достъпни (дали това не е една от тайните за техния успех?).

И все пак, започнете скромно. Започнете с нещо изпълнимо. Изградете основа. Добрата мрежа е като пирамида с широка база, а не тясна вертикална линия, която отива право до върха.

Никога не забравяйте, че колкото по-влиятелен е един човек толкова по-затрупан е с искания от всякакъв вид. Сдобийте се с добра причина да потърсите контакт, първо дайте преди да очаквате да получите, и ще се изненадате от хората, които ще ви отговорят.

5. Много закъснях.
Джобс ви изпревари с графичния интерфейс и компютърната мишка…но пък Xerox изпревариха него. Зукърбърг не беше пръв със социалните медии. Бъфет едва ли е първия, който е купувал и държал акции.

Този списък може да е безкраен. Иновацията никога не е еднократен и окончателен акт. Някои от най-успешните компании, и кариери, са базирани на усъвършенстването на съществуващи идеи и иновации.

Вие сте много закъснели само в случай че нямате желание да бъдете по-добри, по-бързи, по-силни, по-евтини, или поне малко различни от тези, които са успели преди вас.

6. Не мога да измисля добра идея.
Да измислиш нещо ново е наистина много трудно.

Да реагираш на нещо, което съществува е наистина много лесно.

Разходете се наоколо и започнете да се оплаквате (на себе си). Ще видите тонове проблеми, които изискват решения. Тези решения са идеите, които ви трябват.

Или пък се разходете наоколо във вашата работа и започнете да се оплаквате (отново на себе си). Има много проблеми, за чието разрешаване можете да помислите.

„Ново” е трудно за измисляне. „По-добро” е доста по-лесно.

Повечето кариери и компании са базирани на „по-добро”, а не на „ново”.

7. Не мога да поема риска.

Всеки риск, които поемате днес е риск, от който може да се възстановите утре. С времето можете да преодолеете почти всеки неуспех, спънка или провал, и да излезете от тях по-силни, по-умни и по-добре оборудвани да успеете следващия път.
Ако никога не се опитате ще бъдете изпълнени само и единствено със съжаление. Когато някой ден сте вече стари и посивели и „свършени” ще погледнете назад и ще си кажете „Чудя се какво ли щеше да стане ако аз бях…”.

Да гледате назад със съжаление е единственият риск, който никога не трябва да поемате.

8, По-добър съм в планирането, отколкото в изпълнението.
Не, не сте. Просто сте твърде мързеливи да се заемете с черната работа. Или си мислите, че вече сте си свършили работата. Или че сте над тези неща. Или – изберете си някакво друго оправдание.

Всеки успешен човек, когото познавам може и когато е необходимо запретва ръкавите и свършва повече работа от всички останали. (И точно това е една от причините те да са толкова успешни).

Нямате нужда от някакво трудно за дефиниране вродено качество, за да бъдете добри в изпълнението. Всичко, от което се нуждаете е дисциплина.

Не мога да се спра докато не стане перфектно.
Разбира се, че можете. Просто не искате. Може би сте несигурни, може би сте изплашени или може би се страхувате от отхвърляне и критика.

Вместо това направете следното – дайте най-доброто от себе си. След това направете крачка назад – ако още малко работа ще донесе много по-добър краен резултат – свършете я. Ако пък свършването на още малко работа ще промени нищо, което само и единствено вие ще забележите – просто махнете с ръка.

А след това направете подобрения на базата на обратната връзка, която ще получите от хората, чието мнение има най-голямо значение – вашите клиенти.

9. Не ми е удобно да го правя така.
Възпитали са ме да бъда скромен и да не се самоизтъквам и затова мразя да казвам, че съм добър в каквото и да е. Понякога обаче нямам избор. За да се възползвам от определени възможности се налага уверено да опиша своите умения, опит и постижения.

Ако не се чувствате комфортно, когато това, което правите е в разрез с вашите принципи и етика – няма спор, просто не го правете. Но ако не се чувствате удобно, просто, защото това, което правите ви отвежда отвъд вашата комфортна зона, вие просто рационализирате.

Така никога няма да станете нещо повече от това, което сте сега.

10. Никой не разбира идеята ми.
О, те ви разбират. Просто не искат това, което им предлагате.

Наистина великите идеи могат да бъдат описани с няколко думи. Наистина добрите продукти могат да бъдат описани с няколко думи. Затова когато изглежда, че никой „не разбира” единствения човек, който всъщност не разбира вероятно сте вие.

Освободете се от своята гордост, от утвърдените си възгледи и от вашата „уникална гледна точка” и разберете къде грешите.

11. Прекалено трудно е.
Дългите пътувания са трудни. Няма проблем – малките стъпки са лесни.

Да речем, че от години седите на дивана си и изведнъж решите да участвате в маратон. Прави сте – прекалено е трудно. Можете обаче да излезете навън и да потичате една-две обиколки. Или да походите една-две мили. Можете да направите една малка крачка към трудната цел. И след това още една. И още една.

Или, да речем, искате да отслабнете с 20 килограма. Това е прекалено трудно. Но пък можете да се нахраните по различен начин. Или да се разходите след обяда.

Или пък да речем, искате да създадете бизнес. Можете да търсите къде да го основете. Или да работите по своя бизнес план. Или да разговаряте с потенциален доставчик. Или да получите съвет от човек с опит.
Не можете да постигнете една трудна цел „от днес за утре”, но можете да постигнете една стъпка, колкото и да е малка, която ви води към целта.

Ако мислите за края на пътуването и за всяка малка стъпка, която ще трябва да направите по пътя, вие просто ще си останете там, където сте. Вместо това просто направете нещо малко, което ще ви помогне да стигнете дотам. И след това надграждайте над това малко нещо.

Със сигурност можете да го направите.

12. Ще се изложа, ако се проваля.
Да се провалите публично може да бъде унизително изживяване, особено поради факта, че някои хора обичат да говорят за нещастията на другите. Разбира се, става дума точно за хората, които никога не се осмеляват сами да предприемат нещо. Така че не се притеснявайте от тях.

По-малка (много по-малка) група са хората, които ще ви уважават за това, че сте се опитали. Те ще видят във вас сродна душа. Те ще бъдат съпричастни с вас. Те ще ви окуражават. Те ще ви подкрепят.

Те знаят какво е да се опиташ и да се провалиш и след това да опиташ отново.

Те са хората, които живеят своя живот според собствените си правила.

Като вас.