*

На 02.11.2019г в 10.30ч., в гр. Етрополе, официално бе открит Паметника на генерал Павел Христов, известен като „Железният Генерал“. На събитието присъстваха: Росица Христова- ВрИД кмет на община Етрополе, проф.д-р Павел Павлов- роднина на ген.Христов, Павлин Бончев-председател на земляческо сдружение „Тодор Пеев“, общински съветници, директори на институции, граждани и гости на гр.Етрополе.
Инициативата за изграждането на паметника е на Сдружение „За Етрополе“, с председател Борил Караканов. Общата стойност на проекта е в размер на 45 000 лв. Финансирането е осигурено от сдружение „За Етрополе“ , с помощта на дарители от цялата страна и с изключителното съдействие на „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД – „ГЕОТЕХМИН“ ООД. Проектът е реализиран и с подкрепата на Община Етрополе и личната ангажираност на кмета Димитър Димитров. Изработката е дело на д-р Митко Златанов-архитект и скулптор на бюст-паметника. По отделните фази са работили арх.Красимира Кралева, инж.Красимир Марков, ландшафт арх.Мая Ангелова и Зорница Николова. Строителството на площадката е дело на “ Маридел“ ЕООД и е дарение от страна на фирмата.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Христо, а слово за живота и делото на ген. Христов произнесе Марин Кубетски- учител по история в ОУ „Хр.Ботев“ гр.Етрополе. За етапите по изграждане на бюст-паметника и естеството на използваните материали и символика разказа д-р Митко Златанов. Своите думи на възхищение от напревеното изказа и Ангел Добрев – служител в БНР и преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“.
Монументът бе открит официално от Росица Христова и Борил Караканов, който видимо развълнуван отправи благодарствени думи към всички, които са допринесли за осъществяването на проекта и сподели, че сдружението има още идеи за реализация на подобни мащабни дейности.