*


Напоследък думата “паник атака” добива изключителна популярност, като голям процент от хората твърдят, че страдат от това състояние. Често погрешно се именуват и други състояния, които имат нужда от отделен прочит.

Всъщност това състояние е доста сериозно и изобщо не може да бъде подценявано, пренебрегвано или пък изкуствено манифестирано. Истината е, че според статистиката 35% от възрастните хора получават веднъж или повече паник атаки годишно. Звезди като Майли Сайръс, Ема Стоун, Кристен Стюърт, Никол Кидман и Кийра Найтли открито говорят за своя проблем с паник атаките и по този начин разкриват, че споделянето е един от пътищата за лечение.

Какво е паник атака?
Думата “паника” произлиза от името на древногръцкия бог Пан, който обичал да се шегува с хората, плашейки ги.

Паник атаката е внезапно силно чувство на страх, което активира защитни механизми на организма и поставя съзнанието в ступор. Сърдечният пулс е учестен, дишането е затруднено и на човек му се струва, че ще умре или полудее. Паник атаките понякога се случват без ясен причинител, дори могат да се появят в състояние на релаксация или преди и по време на сън.

Човек може да страда от паник атака еднократно, но в повечето случаи пристъпите се повтарят.

Повтарящите се паник атаки обикновено се дължат на специфичен причинител, например пресичане на мост, говорене на публично място, летене със самолет. Ако някоя ситуация веднъж е предизвикала явлението, то е много вероятно да го предизвика отново.

Предпоставки за появата на паника са ситуации, в които човек се чувства застрашен, затворен, неспособен да избяга, и други потенциални опасности и стимули на механизма “бий се или бягай”.

Паник атаките могат да се случват както при хора, които страдат от заболявания като депресия, социална фобия и други, така и при напълно здрави иднивиди, които имат здрав и щастлив живот.

Симптоми на паник атака
Най-често симптомите включват: задух и липса на въздух или хипервентилация; сърдечна аритмия или силно учестен пулс; болки и тежест в гърдите; треперене; усещане за душене; чувство за отчужденост от света и тялото; потене; гадене или раздразнен стомах; замаяност; изтръпналост; топли или студени вълни; ирационален страх от инфаркт, умиране, липса на контрол или полудяване.

Инфаркт или паник атака
Повечето симптоми на паник атаката са физически, като много пъти тези симптоми са толкова остри, че човек може да сметне, че получава инфаркт. Всъщност това е често срещан проблем. Много хора често отиват в спешното отделение или викат линейки в пристъп на паник атака, смятайки, че страдат от животозастрашаващо състояние.

Добре е човек да е наясно със здравето си, за да може да отхвърли заболявания със симптоми, сходни на паник атаката. Най-често паниката е причинителят на тези симптоми, които в ирационалното си състояние, човек смята за симптоми на по-страшно заболяване.

Паническо разстройство
Докато много хора изпитват паник атака един или два пъти в живота си без допълнителни усложнения, други развиват паническо разстройство. Паническото разстройство се характеризира с повтарящи се паник атаки, комбинирани с проблеми с поведението, продължителна тревожност и страх от други паник атаки.

Човек може да страда от паническо разстройство, ако: изпитва чести неочаквани паник атаки, които не са свъзрани с конкретен причинител; изпитва тревожност от други паник атаки; променя социалните си навици, за да не провокира по някакъв начин нова паник атака, като избягва социални места и събития.

Докато единична паник атака може да трае няколко минути, то ефектите на това хронично състояние могат да оставят траен отпечатък в съзнанието на човек. При паническо разстройство постоянството на паник атаките може значително да се отрази върху психиката и физическото здраве. Споменът от интензивния страх може сериозно да повлияе върху самочувствието и да доведе до проблеми във всекидневието, например справянето с ежедневни задачи.

Усложнения на паническо разстройство
Натрупването на тези проблеми може да доведе до следните симптоми на паническо разстройство:

Тревожност – вмество да се чувства спокоен и уравновесен, човек е в постоянно очакване на нова паник атака. Този страх от паник атака присъства в съзнанието на човек през по-голямата част от времето, което пречи на нормалното му фунциониране.

Фобично избягване – човек започва да избягва конкретни ситуации или обстановки. Това поведение се дължи на страх от появата на паник атака, тъй като в същите обстоятелства преди се е появила такава. От друга страна, човек може да избягва затворени пространства, от които е трудно да излезе, или ситуации, в които е сам и няма кой да му помогне. Крайностите на тези страхове се наричан агорафобия.

Паническо разстройство и агорафобия
Името “агорафобия” произлиза от старогръцки, като означава “площад” и “страх”. Първоначално се е смятало, че агорафобията е страх от публични и отворени места. Сега много учени смятат, че агорафобията се развива като усложнение на паник атаките и паническото разстройство. Въпреки че може да се развие по всяко време, агорафобията най-често се появява в рамките на година от първата паник атака.

Страдащите от агорафобия избягват места, чието напускане е трудно или срамно. Страхът от паник атака кара човек да избягва ситуации като: натоварени места (търговски молове или спортни зали и събития); коли, самолети, метро и други транспортни средства; социални събирания, ресторанти; физически упражнения (ако те предизвикват паник атаки); специфични храни и напитки – например алкохол, кофеин, захар; самостоятелни пътувания без компания.

При най-тежките случаи, човек се чувства в безопасност само в дома си.

Причини за паник атаки и паническо разстройство
Въпреки че точните причини за появата на паник атака са неясни, има тенденция явлението да се среща по-често в семейството.

Изглежда има връзка между появата на паник атака и значими житейски промени като: завършване на университет и навлизането в работна среда; женитба; раждане на дете. Силен стрес като смъртта на близък или роднина, развод или загуба на работа са също чести причинители на паник атаки.

Паник атаките мога да бъдат причинени и от заболявания или физически обстоятелства. При тревожност и паника е препоръчително да се посети лекар, за да изключи някое от следните състояния: пролапс на митралната клапа – сърдечен проблем, възникващ, когато една от сърдечните клапи не се затваря правилно; хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза); хипогликемия (ниска кръвна захар); употреба на стимуланти (амфетамини, кокаин, кофеин); абстиненция от лекарства или наркотици.

Паник атака и хормонален баланс при жените
Много често състояния с идентична симптоматика се случват по време на менструален цикъл, по време на пременопаузата и най-вече в навлизането на същинската менопауза. Причината за тези кризи е хормонална. Когато хормоните естроген и прогестерон, които са отговорни и за еластичността на съдовете, са с по-ниски нива, това рефлектира незабавно върху кръвообращението, върху кръвното налягане: то се повишава, появяват се задух, виене на свят, изпотяване, учестен пулс и съответно – страх. Ако ниските нива на прогестерона са съпроводени и с повишени нива на стресовите хормони – адреналин и кортизон, тогава картинката продобива още по-ярки окраски.

И ако техники като дълбоко коремно дишане не са толкова ефективни по време на паник атаките, най-вероятно става въпрос именно за такива хормонални кризи. В такива случаи можете да разчитате на Lady Harmonia: https://botanic.cc/products/lady-harmonia/Лейди Хармония е натурален продукт, съдържащ висококачествени билкови екстракти, органичен селен и натурален витамин D3, който по напълно естествен начин регулира хормоналния баланс без да съдържа хормони. Плавно и меко нормализира хормоналния синтез и подпомага кръвообращението, доброто настроение и симптомите, характерни за ПМС и менопаузата, като раздразнителност, горещи вълни, напълняване и повлиява значително “паник атаките”, свързани с хормоналния дисбаланс.

Наръчник за самопомощ при паник атака
Независимо колко безсилен се чувства човек относно паник атаките си, е важно да знае, че има много неща, които могат да се направят и да помогнат.

Следните техники за самопомощ могат да помогнат значително за преодоляването на паник атаката:

Информиране за паниката и тревожности
Информирането за тези проблеми може да помогне до голяма степен за осъзнаването на състоянието и успокояването. Четенето за стреса, тревожността, паническото разстройство и реакцията “бий се или бягай” може да помогне много човек да осъзнае, че това са нормални реакции на организма и човек няма да умре или полудее в пристъп на паник атака.

Избягване на стимулатни или депресанти (пушене, алкохол, кофеин)
Всички тези субстанции могат да предизвикат паник атака у хора, които са предразположени към състоянието. Препоръчително е да се спрат, а ако не, то поне да се ограничат значително. Човек трябва да е внимателен и с лекарства, които съдържат стимуланти като хапчета за отслабване.

Контрол върху дишането
Хипервентилацията (учестеното интензивно дишане), води до много усещания като замаяност и стягане в гърдите, което се случва по време на паник атака. Именно тези процеси затрудняват контрола върху мисълта и активират процесите в организма, които сигнализират за опасност и усливат още повече негативните усещания.

Дишане
Няма как да се акцентира достатъчно колко важно е дишането при паник атака. Дълбокото коремно дишане може значително да успокои и даже да прекрати паник атаката. Контролът върху дишането може да успокои човек, когато изпитва тревожност, и да предотврати неприятните усещания, които възникват при паник атака.

Ефективна техника за дишане е: поемане на въздух чрез издуване на корема (поемането на въздух трябва да е много бавно и леко, без никакво напрежение). Издишането трябва да е още по-бавно и леко и съпроводено с отпускане на гръдния кош и цялото тяло. Може лявата ръка да бъде поставена на гърдите, а дясната върху корема. Чрез дясната ръка се следи дишането да се случва през корема, а лявата следи гръдният кош да не участва.

Мисълта трябва да се фокусира единствено върху дишането и издуването и отпускането на корема.

Техники за релаксация
Когато се практикуват често дейности като йога, медитация и прогресивно отпускане на мускулите, способността на тялото да се справя със стрес и паника се увеличава значително. Човек винаги знае дори и на подсъзнателно ниво как да активира механизми за отпускане и успкояване. Не само че тези техники увеличават способността за отпускане, те водят до удовлетвореност и уравновесеност.

Споделяне
Говоренето лице в лице с близък е много важно. Симптомите на тревожност и паника могат да се влошат, ако човек се чувства изолиран. Важно е човек да комуникира и споделя редовно с близките си. При липса на познати или близки, има много начини човек да намери нови познати и групи за подкрепа.

Спорт
Физическата активност е естествен метод за намаляване на стреса и тревожността. Спортуването поне 30 минути на ден (може да е разделено и на три серии по 10 минути) е достатъчно. Ритмичните аеробни упражнения, които изискват едновременно движение на ръцете и краката, като ходене, тичане, плуване или танци, са изключително ефективни.

При липса на време, могат да се открият редица полезни и интересни упражнения онлайн, въпреки че социалният аспект на спорта също е важен и може да донесе допълнително ползи за справяне с паник атаките.

Сън
Липсата на добър и качествен сън значително влошава способността на организма да се справя със стрес и увеличава риска от тревожност и паника. Препоръчително е да се набавят между седем и девет часа качествен сън на денонощие.

Съвети за справяне с безсънието: https://botanic.cc/kak-da-se-spravim-s-bezsanieto/

Sleep – за по-бързо заспиване и качествен сън: https://botanic.cc/products/sleep/

Лечения за паник атаки и паническо разстройство
Най-ефективният начин за справяне с паник атака е професионалната терапия. Дори няколко сесии в краткосрочен план могат да бъдят изключително полезни.

Когнитивната поведенческа терапия се фокусира върхи схемите на мислене и поведение, които поддържат или задействат паник атаките. При този вид терапия се прави дисекция на страха и се разглежда в обективна светлина. Например – при страх от шофиране какво е най-лошото, което може да се случи? В краен случай може да се наложи отбиване встрани, докато човек се успокои, но шансовете за катастрофа или инфартк са нищожни. Когато човек успее да проумее, че страховете му не са рационални и че ситуацията изобщо не е толкова страшна, тогава чувството на паника намалява значително.

Друг подход е срещането с проблема и преодоляването му. Психологът или специалистът, който провежда терапията, може да предизвика паник атака у човек, за да може той да я усети в контролирана среда. Това би могло да се случи чрез хипервентилация, клатене на глава и други физически действия, които предизвикват в организма механизмите на паник атаката. Причиняването на паник атака в контролирана среда кара човек да свикне със сензацията и да осъзнае, че той има контрол върху тялото си и съответно върху паниката.

При агорафобия е възможно терапевтът да вкара пациента си в ситуации, които предизвикват страх, за да осъзнае, че те не са толкова страшни. В даден момент човек започва да проумява този факт и да възвръща контрола върху емоциите си.

Лекарства за паник атаки и паническо разстройство
Лекарствата могат да се използват за временен контрол или намаляване на симптомите на паник атака. Въпреки това те не вършат никаква работа за разрешаване на самия проблем.

Лекарствата могат да са полезни при много остри състояния, но не трябва да са единственото лечение. Лекарствата са най-ефективни в комбинация с други терапии, промени в живота и навиците, които да адресират проблемите, предизвикващи паник атаките.

Лекарствата могат да включват:

Антидепресанти – може да отнеме седмици преди да започнат да действат. Затова приемът им е продължителен (това не се отнася само за паник атаки).

Бензодиазепани – това са лекарства против стрес, които бързо облекчават симптомите. Тези лекарства са пристрастяващи и спирането им може да доведе до абстиненция- затова трябва много да се внимава с приема и предписването им.

Фитотерапия
За разлика от традиционните лекарствени препарати, има гама от природни продукти с мек ефект, които могат да помогнат значително, без да водят до пристрастяване или до другите странични ефекти на антидепресантите или бензодиазепаните. Например, Bland е изцяло натурален продукт с екстракти от маточина, лавандула и ашваганда: https://botanic.cc/products/bland/

Редица клинични проучвания доказват положителния ефект на лавандулата върху тревожност, лека депресия и още редица психически проблеми. Можете да научите повече за лавандулата: https://botanic.cc/lavandula/

Маточината също е добре изследвана билка, която се прилага при проблеми, като паник атаките. Можете да научите повече: https://botanic.cc/matochina-proizhod-svoistva-medicinski-prilojenia-produkti/

Ашвагандата помага на организма, като го предпазва от негативните ефекти, причинени от стреса. Тя спомага за адаптирането на организма към стресова ситуация и към промени в заобикалящата среда. Билката има хилядолетна история в индийската аюрведа медицина.

Бланд комбинира силата на всички тези билки, като регулира сърдечния пулс и влияе благоприятно на организма при стрес и тревожност. Можете да научите повече на https://botanic.cc/products/bland/

Как се помага на човек в пристъп на паник атака
Когато близък или роднина е в пристъп на паник атака, това може да е стряскащо. Симптомите включват: бързо и плитко дишане, замаяност, потене, а потърпевшите могат да се страхуват, че ще получат инфаркт или ще полудеят.

Независимо колко ирационален изглежда страхът им, е важно да се запомни, че на тях опасността им се струва истинска. Важно е да се подходи внимателно в този момент, защото преодоляването на тази паник атака може да им помогне значително за бъдещи спречквания с тази ситуация.

На първо място човек трябва да запази спокойствие и да не осъжда или да не се отнася пренебрежително към страдащия от пристъп на паник атака. След това трябва да се привлече вниманието на страдащия върху дишането. Може да се намери тихо, подходящо място, където да се приложи техниката за бавно и дълбоко дишане в продължение на няколко минути. Може да се добави и физическо движение като размърдване на краката и ръцете. Това помага за отърсване от стреса. Насочването на вниманието в друга насока също е много полезно. Човек трябва да се опита да насочи страдащия към друга тема, а не тревожните му мисли, например – да го помоли да изброи пет неща, които го заобикалят, или да подхване любима тема.

Важно е да се насърчи страдащия да потърси помощ както професионално, така и да споделя с близките си и да прилага техники за успкояване. Трябва да бъде подкрепян в пътя си за преодоляване на страха.

Заключение
Паник атаките са състояние на страх, най-често с ирационална причина, като страдащият има симптоми на ускорен пълс, учестено плитко дишане, скованост в гърдите и евентуално потене, замаяност и други характерни за състоянието “бий се или бягай” процеси в организма. В този момент човек се чувства сякаш ще умре или полудее, което допълнително засилва страха му и съответно физическата реакция.

Появата на паник атака е много разстърсващо изживяване, което може да промени психиката на човек. Често паник атаката се появява множество пъти, което може да доведе до промени в социалното поведение. Страхът от повтаряне на паник атака може да првдизвика социално дистанциране, избягване на стресиращи ситуации и други проблеми, които да доведат до паническо разстройство.

Една от крайните форми на това състояние е агорафобия, при която човек избягва публични пространства, социални събирания и други елементи от нормалния живот, които принципно будят щастие, а не страх.

Причината за възникването на паник атаките не е напълно ясна, но определено има предразположеност при история на семейството с това състояние.

Причинители за паник атака могат да бъдат: нов житейски стадий (завъшрване на гимназия или университет), загуба на близък, натрупване на стрес. Причинители могат да бъдат и физически фактори като заболявания на сърцето или други системи в организма.

Справяне с паник атаките
Подходът за справянето с паник атаките е комплексен, но, за съжаление, много специалисти бързат да предпишат лекарства. Лекарствените препарати влияят само на симптомите и в повечето случаи имат редица неприятни странични ефекти. Препоръчително е да се предписват само в изключително тежки ситуации.

Правилният подход към превъзмогване на паник атаките включва цялостна промяна на живота. Препоръчително е да се избягват субстанции като стимуланти (кофеин, кокаин, амфетамин) и депресанти (алкохол). Препоръчително е както редовно движение, така и техника за концентрирано отпускане и справяне със стреса. Един от най-ефективните методи е консултация със специалист (най-често психолог), който да помогне с обработването на проблемите, причиняващи това състояние.

В пристъп на паник атака едно от най-важните неща, което може да се направи, е бавното и дълбоко коремно дишане с бавно вдишване и още по-бавно издишане.

В тези моменти е важно споделянето с близки, подкрепата и оптимистичната настройка за справяне с проблема.

Можете да се доверите и на природните продукти. Научете повече за Bland и неговото действие при стрес и безпокойство: https://botanic.cc/products/bland/

Източник; https://botanic.cc/