*

Детето се родило три месеца след смъртта на баща си. Родено преждевременно, то било толкова малко, че се побирало в халба от бира. Когато станало на три години, майка му се омъжила повторно и заминала с новия си съпруг, оставяйки детето на грижите на баба му.

Детето тръгнало на училище в селото, в което живеело. Но когато станало на 15 години, починал доведеният му баща. Майка му се върнала отново, но за да го спре от училище и да се опита да го направи фермер.

Момчето било много нещастно, работейки фермерската работа. За щастие, един от неговите учители му помогнал да завърши образованието си.

На 19 години, момчето се влюбило и след година ухажване се сгодило за дамата на сърцето си. Обаче така бил погълнат в изследванията, които правел, че романтиката се изгубила, чувствата изстинали и момичето се омъжило за друг.

Момчето никога не се оженило. Срещало предизвикателства навсякъде през живота си.

Едно момче, родено без късмет, живеело живот, изпълнен с трудности и борба за образование.

Какво очаквате от такова момче да постигне в живота? Помислете.

Помислете.

Момчето (вече мъж) се научило да мисли.

Както разказва прословутата легенда, когато се замислил на сянка под едно ябълково дърво, една ябълка тупнала върху главате му. И скоро се родила теорията на гравитацията. Но с нея не се изчерпват неговите заслуги.

Обобщил законите за движение, превърнали се в основа на класическата механика;
Изобретил е телескопа;
Бил е преподавател в Кембридж;
Член на Парламента;
Магистър на Монетния двор – под негово ръководство, Британския паунд преминава към “златен стандарт”;
вдъхновяваща личност за много изследователи;
Това е Сър Исак Нютон.

Това и много повече от изброеното е успял да постигне човек, избрал да не се примирява с това, което казват другите, а да се отдаде на мечтите и желанията си. Да използва докрай възможностите на ума си.

Източник: www.obekti.bg