*

Определяте ли се като експерти в областта на автомобилите? Смятате, че не е останало нещо, което да не знаете за този отрасъл? Позволете ни да ви удивим. Запасете се с чаша ароматно кафе и удобно се настанете на дивана. Ще се отправим на пътешествие в света на слабоизвестните факти за колите.

 1. Илон Мъск не е основател на Tesla Motors
  Той не е просто лице на компанията, но и самата Tesla. Като мозъчен център, душа и сърце, Илон може да ви заблуди, че е основател, а не е. Когато Мъск се озовава в редиците на Tesla, компанията е вече на повече от година. Нейни основатели са Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг.
 2. Първият в света нарушител на правилата за движение с определена скорост е глобен за скорост от 13 км/ч
  През 1896 г. ограничение на скоростта на автомобилите е имало в пределите на населените места. Така в Англия то е възлизало на само 3 км/ч. Един ден Уолтър Арнолд ускорява до забележителните 13 км/ч и бива глобен.
 3. Производството на един Bentley Mulsanne изисква жертването на 18 крави
  Bentley пуска един от най-разкошните и скъпите автомобили на света. При Bentley Mulsanne солената цена се генерира не само от вложените пари, но и от отнетите животи. Точно 18 крави са необходими, за да се оформи коженият салон на един автомобил.
 4. Не конете, а автомобилите са по-екологичният транспорт
  Никой днес няма да посмее да нарече автомобилите с двигатели с вътрешно горене „зелен“ транспорт. Имало е времена, когато „кашлящата“ черен дим кола е била екологична алтернатива на конния транспорт.
 5. Последният автомобил с касетен магнетофон е пуснат през 2011 г.
  Става дума за седана със задно задвижване Ford Crown Victoria.
 6. Първото бордово радио в кола е осигурено от компанията Motorola
  Вероятно асоциирате компанията с мобилни телефони? Вярвате или не, но Motorola е започнала своята бизнес история с производството на радиа. През 1930 г. разработва такива за коли.
 7. 75% от колите, създадени през цялата история на Rolls Royce, все още се използват.
 8. Огледалото за задно виждане е изобретено за спортна кола
  В момента то е неизменна част от всеки автомобил.
 9. Автомобилът е такъв, какъвто е днес, благодарение на жена
  Карл Бенц не би станал известен пионер в автоиндустрията, ако не бе неговата красива жена Берта. Тя била убедена, че творението на съпруга й ще промени света. Един ден тя решава да се отправи на пътешествие с изобретеното от Бенц триколесно творение. Взима и двете си момчета. Сяда в колата с газов двигател, за да стигне в друг град. По пътя я сполитат немалко проблеми с колата. Щом се връща при Бенц, настъпват промени в творението – то било снабдено с резервоар за гориво, трета предавка, смяна на системата за охлаждане на двигателя и т.н.
 1. Автопилотът е създаден от сляп човек.
  Той представлява базова форма на безпилотния автомобил. Създаден е през 50-те години на 20 в. Негов автор е Ралф Титор, който губи зрението си напълно едва на 5-годишна възраст. Титор мечтаел да прави коли, смятайки, че истинският инженер няма нужда от зрение, за да го постигне.
 2. В началото на 20 век електромобилите са били повече, отколкото тези с ДВГ
  Бензинът от много изобретатели от началото на миналия век бил смятан за неподходящо гориво. Така през 1900 г. около 40% от колите били с парен двигател, а 38% – с електрически.
 3. Повечето лични автомобили 95% от времето са паркирани, а не в движение
  Факт!