Стефан Стършела

Стефан Петров Стефанов – Стършела

Стефан Стефанов е роден на 1 октомври 1950 година в Етрополе, завършил е основно образование в Етрополе и Техникума по електротехника в София.
Той е създателят на Градския клуб на радиолюбителите в Етрополе, какъвто радиолюбител си остана до последно с множество приятели от цял свят. Не сме малко и хората, чиито транзистори и поостарели радиоапарати проработиха след неговата намеса.
Беше преподавател по електротехника в Техникума по сградостроителство в Етрополе, но етрополци ще го запомнят като осветител и озвучител на всички представления, които са минали през НЧ „Тодор Пеев” в Етрополе. Като такъв той беше повече от 35 години. Озвучаваше и всички, и всякакви мероприятия извън сградата, та дори и извън общината. Това е дейност, която остава „зад кадър”, но без която нито едно представление, събрание или каквото и да е мероприятие не може да мине. Беше усвоил „занаята“ до най-малките тънкости. Починал на 15.01.2009.

По материали на Христо Христов- botevgrad.com.

Двете снимки ми изпрати неговата дъщеря – Светла Белева.


4 replies
 1. Христо Христов
  Христо Христов says:

  Този човек се беше се сраснал с техниката си. Имах възможността да работя доста години с него. Снимката направих при един празник „Пеене на пръстените“ в двора на Арнаудовата къща. Годината не си спомням сега, но знам, че след това дали живя година.
  Паметта за този човек в Етрополе още е жива и ще е жива още много години – заради добротата и професионализма му.

  Отговор
 2. Валентин Василев
  Валентин Василев says:

  Уникален специалист в областта на техниката и електрониката. Един от пионерите на радио клубовете в България.Добър приятел!!!

  Отговор
 3. Евгени Павлов
  Евгени Павлов says:

  С този човек израснах. Началните ми познания в областта на електрониката съм получил от него. Той беше радиолюбител с позивна LZ1CT. Аз също съм радиолюбител. Почти нямаше ден да не се чувахме и да не обсъждахме различни теми в електрониката и озвучаването. Аз , като дългогодишен самодеец в гр. Етрополе съм имал честта да наблюдавам неговата работа в читалището. Не веднъж съм му помагал в неговата работа. Той ми беше като БАЩА. Никога не ще забравя този добър приятел, учител и колега. Уникален човек…..

  Отговор
  • Анонимен
   Анонимен says:

   Аз съм от основаването на радио клуба в Етрополе LZ 2 KET.Бяхме приятели.Колко филми сме прожектирали в старото кино с него когато Петко кинаджията имаше друга работа ни викаше нас.Почивай в мир приятелю!

   Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.