*

Защо да се лъжем?

Последните години на фалшива демокрация и никога неслучил се преход в България обособиха  електората в две категории –„пасивни- гласове“  и „гласове- кебапчета“.

„Гласовете –кебапчета“ нямат собствено мнение и способността им да мислят е почти атрофирала. Това са хора, които са приели простотията за свой идеал, и колкото по-добре се вписва един политик в този образ, толкова са по-склонни да му дадат одобрението си. Трябва да признаем на българските политици, че ако не успяха да случат демокрацията и прехода, то много успешно се справиха с процеса на вдиотяване на нацията. Всички сме наясно,че за голямото крадене е нужен глупав електорат и затова най-голям удар беше нанесен по образователната система в България. Пиша тези редове с надежда да стигна до „пасивните-гласове“ и да ги накарам да променят решението си да не гласуват.  Да, имате пълно право да сте отвратени от това, което се случва до момента в България, но точно то е причината вие да гласувате! Съвсем безцеремонно ще ви кажа,че е огромна грешка да не гласувате и това ще ви причисли в категорията на политически неграмотните хора.

Хората, които са притежатели на пасивен глас са грамотни и добре образовани, но това няма нищо общо с политическата грамотност. Да цитирам Бертолт Брехт : „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, нито участва в политическите събития. Той не знае, че цената на живота, цената на зърното, на рибата, на брашното, на наема, на обувките и на лекарствата зависят от политически решения. Политически неграмотният е толкова глупав,че е способен да се пръсне от гордост заради факта,че мрази политиката. Този глупак не осъзнава, че проституцията, изоставените деца, най-големите крадци, лошите политици и корумпираните лакеи на национални и мултинационални компании се раждат тъкмо поради неговото политическо невежество.“

Искате ли да продължите да бъдете политически неграмотни? Ако не отидете да гласувате вие просто ще подкрепите статуквото и ще дадете възможност на „гласовете-кебапчетата“ да изберат този, който си е платил. Той от своя страна ще продължи да краде и разрушава държавата, ще се погрижи да няма образование, за да може отново и отново да бъде избран. Е, какво точно променихте с отказа си да гласувате? Бих разделила хората с пасивни гласове на четири категории : безработни, виртуални хамали, собственици на малък и среден бизнес и емигранти.  Кои биха били причините всяка една от изброените категории да гласува:

  1. Безработните. Да, чуждестранните инвеститори избягаха от България.  Причината – високо ниво на корупция, отсъствие на съдебна система! Ако това не се промени процентът на безработните ще расте,  тези, които са без работа още дълго време няма да могат да си намерят такава. Това ли искате?
  2. Виртуалните хамали. Това са хора на трудов договор към различни компании – български и чуждестранни. Чуждестранните инвеститори са в България не само заради евтината работна ръка, но за да останат им трябват ясни условия на средата в която се работи,  ефективна  администрация в институциите и сигурност,че законите важат за всички и се спазват. Вие не създавате тези условия. Създават ги политиците. Как очаквате глупави политици да назначат експерти в държавните институции и да ги направят работещи? Не очаквате, нали?  Защо смятате, че на чуждестранният инвеститор няма да му писне от всички нередности и проблеми, които съпътстват работата му и няма да реши просто да премести дейността си в Румъния или Албания? Дали ще ви покани да отидете там или ще намери местни служители? Колко български компании взеха решение да  преустановят дейността си в България и се преместиха в други държави с действащи закони? Нужно ли е това да продължава? Вашият глас може да промени това.
  3. Собственици на малък и среден бизнес. Не бихте отишли да гласувате, защото нещата при вас вървят гладко, така ли? Е, добре де, но вие този бизнес, който имате го правите в една среда чиито условия се формират в най-голяма степен от действащото правителство. Нали не правите бизнес в кристална топка до която достъп имате само вие? Нали ви трябват грамотни и образовани служители, защото иначе нещата боксуват? Ще ги внасяте от чужбина ли, защото в България голяма част от тази категория емигрира? Не искате дребните чиновници да ви рекетират за подкупи, за да свършат работата за която са назначени, нали?
  4. Емигрантите. Голяма част от тях са извън пределите на България с надежда да намерят по-добър живот и да образоват по-добре децата си. Защо вместо да търсим това навън не оправим нещата в собствената си държава? Тази година за първи път много българи в чужбина ще имат възможността да гласуват. ЦИК откри голям брой секции извън страната и тук можете да направите справка, кое е най-близкото населено място в което можете да отидете и да гласувате. Дори да сте взели решение да не се връщате повече в България сигурно имате роднини, близки, приятели и искате те да получат шанс за по-добър живот. Вие можете да го направите като не пропуснете да гласувате. Наясно сме, че ако условията в България се променят голяма част от тези емигранти биха се върнали отново. Трябва да поемем отговорността, че нещата които се случват се дължат на нашето бездействие или действие! Ще подкрепите статуквото като не гласувате или ще се заявите,че сте против него и ще гласувате?

Един гледа „ВИП Брадър“, друг си пада по „X-фактор“, трети чака с нетърпение „България търси талант“, четвърти гледа всички реалити буламачи, пети гледа сериали, шести, седми….Но има едно шоу, което се гледа от всички. Нещо повече – в него участват всички, независимо от желанието им. Шоуто, наречено ежедневния наш живот. С всичките му безработици, безкрайно увеличаване цените на тока, парното и водата, с нередовните заплати и сенчестата икономика, с издевателствата над възрастните хора по села и паланки, с войната по пътищата, с беззаконието и тоталната липса на държава.Ще кажете къде е смешното в това шоу? Ами смешното е в съдебните зали, където за убийство на двама млади, шофьорът без книжка, но с 3 промила получава 8 месеца условно. Смешното е и по време на избори, където едни и същи престъпници ни лъжат с едни и същи лъжи вече четвърт век и ни убеждават, че този път наистина ще ни оправят.
Всъщност щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно.
Това шоу е без конкуренция и е първо по рейтинг. За съжаление…

Вие можете да промените развоя на това шоу и да напишете нов сценарий.

Таня Тодорова